Elektrisch

Prijsverlaging bij Tesla: binnenkort een echt betaalbare elektrische auto?

Tesla slaat alweer toe: de constructeur heeft in de Verenigde Staten nogmaals zijn prijzen verlaagd. Een Model 3 is voortaan beschikbaar voor 25.490 dollar in de Verenigde Staten dankzij bepaalde overheidssubsidies. Hoe zit het bij ons?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 11 apr. 2023 | Leestijd: 4 min

Waar stopt de prijzenoorlog voor elektrische auto’s? Dat is de vraag die opduikt nu Tesla besloten heeft zijn prijzen in de Verenigde Staten weer te verlagen. Hierdoor begint de meest gehoorde kritiek op de elektrische auto stilaan te vervagen: de hoge aankoopprijs.

Begin april heeft Tesla de prijzen van zijn vier modellen (Model S, Model X, Model 3 en Model Y) verlaagd, een korting bovenop de dalingen van de afgelopen maanden, waaruit blijkt hoe volatiel de prijsstrategie van de Amerikaanse fabrikant is. In januari 2023 had Tesla ook zijn prijzen verlaagd. Ook in Europa trouwens, waar de prijzen met 15 procent zakten. Dat is niet niets.

Advertentie – lees hieronder verder

Welke daling?

Dit is de derde keer dat Tesla zijn prijzen in de Verenigde Staten verlaagt. Een eerste daling vond plaats in januari (en werd wereldwijd doorgevoerd, zowel in Europa als in China), daarna volgde een tweede in maart. Volgens waarnemers dient deze strategie om de binnenlandse vraag te stimuleren na enkele teleurstellende kwartalen. Maar er zijn momenteel geen aanwijzingen dat deze nieuwe prijsverlaging ook bij ons wordt doorgevoerd.

Concreet wordt de Model S nu verkocht voor 84.990 dollar (ongeveer 78.000 euro), een verlaging van 5.000 dollar. Dezelfde prijsdaling wordt toegepast op de grote Model X, die nu 94.990 dollar (of 87.000 euro) kost.

teslaprix2

Nog opmerkelijker: de Model 3 wordt nog betaalbaarder. Tesla heeft namelijk de prijs van alle versies met 1.000 dollar verlaagd. De elektrische berline is nu dus verkrijgbaar vanaf 41.990 dollar. Dat is veel minder dan de prijs in België (45.970 euro). Nog beter: in de staat Oregon, die aankoopsubsidies aanbiedt, is het mogelijk om een Model 3 te kopen voor maar 25.490 dollar. De elektrische auto van het volk is een feit… De Model Y zakt dan weer 2.000 dollar in prijs.

Langetermijnstrategie?

De vraag is hoever Tesla wil gaan in zijn systeem van prijsverlagingen. Mogelijk is het slechts tijdelijk, want lagere prijzen betekenen lagere marges. Het is dan ook best mogelijk dat de aandeelhouders van het merk zich er uiteindelijk mee bemoeien, want deze prijsverlagingen hebben ook gevolgen voor hun dividend. Het is afwachten. Laten we niet ook vergeten dat de prijzen sinds de daling in januari ook weer stilletjes omhoog zijn gegaan. Terwijl de prijs van een standaard-Model 3 in januari daalde tot 44.990 euro, is hij nu alweer gestegen tot 45.970 euro, wat nog altijd democratischer is dan de 52.990 euro die in december werd aangerekend. 

Hoe dan ook, alle fabrikanten zullen inspanningen moeten leveren op het vlak van de prijzen als ze willen dat hun elektrische modellen massaal gekocht worden. Daarom wordt achter de schermen nog een andere strijd gevoerd: de ontwikkeling van kleinere, meer betaalbare elektrische modellen.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon