Elektrisch

TOP 10 van de meest verkochte elektrische auto’s

Elektrische auto’s verkopen steeds beter. Welke zijn in 2021 de meest populaire modellen op deze belangrijke groeimarkt? En, welke modellen laat de consument liever links liggen? Gocar.be zocht het uit.

Geschreven door David Leclercq | 15/10/2021

De verkoop van elektrische auto’s en plug-in hybrides blijft stijgen. Wereldwijd is de afzet alleen al in augustus 2021 (in vergelijking met 2020) met 114% gestegen, met een volume van 516.000 auto’s, wat in feite neerkomt op 7,7% van de verkoop. Elektrische auto’s vertegenwoordigen 71% van deze pool, wat 4% meer is dan een jaar eerder.

Elektrische modellen kunnen steeds meer mensen overtuigen, ook in België, want ook bij ons groeit marktaandeel, zij het niet in dezelfde mate. Gedurende de eerste 6 maanden van het jaar noteerde Febiac 232.000 nieuw ingeschreven personenwagens, waarvan het aandeel volledig elektrische wagens steeg van 3,5% (in 2020) tot 3,9%. Het aandeel oplaadbare hybrides (plug-in) doet het nog beter met een marktaandeel van 11,2% vandaag, tegenover 7,9% in 2020.

Zal die groei straks nog versnellen?

Op dit ogenblik wordt de verkoop van elektrische auto’s en plug-in hybrides vooral aangestuurd door China en Europa, die de strengste wetgeving op vlak van luchtkwaliteit hebben. Daarom zou de verkoop van elektrische auto’s en PHEV hybrids nog dit jaar tot ruim 6 miljoen exemplaren kunnen stijgen.

Zelfs de kaap van 7 miljoen is niet denkbeeldig wanneer ook de Verenigde Staten hun engagement wat betreft energietransitie bevestigen. President Biden zette enkele weken geleden wat dat betreft het licht op groen.

Model Y tesla

De wereldwijde verkoopcijfers (januari-augustus 2021) leren dat de Tesla Model 3 nog steeds de bestverkochte elektrische auto is. Hij wordt gevolgd door een Chinese micro-auto, de Wuling HongGuang Mini EV. Op de derde trede van het ereschavot staat nu al de Tesla Model Y (zie foto boven) die zeer goed scoort, hoewel hij nog niet op alle markten verkrijgbaar is. De vierde en vijfde plaats worden ingenomen door de Volkswagen ID.4 en de BYD Han EV.

Bestverkochte elektrische wagens – januari tot augustus 2021

1. Tesla Model 3 (8,0%)

2. Wuling HongGuang Mini EV (7,1%)

3. Tesla Model Y (5,1%)

4. Volkswagen ID.4 (1,7%)

5. BYD Han EV (1,4%)

6. Li Xiang One EREV (1,4%)

7. Changan Benni EV (1,3%)

8. Volkswagen ID.3 (1,3%)

9. BYD Qin Plus PHEV (1,2%)

10. GW ORA Black Cat (1,2%)

Vormt China een bedreiging? 

Wulling electrique

Als we de cijfers van Inside EV erop nalezen, zien we een overvloed aan Chinese modellen vanaf de vijfde plaats, wat aangeeft hoe dominant China op deze markt wordt. Het voordeel Aziatische producten is hun aantrekkelijke prijs waardoor de EV’s plots voor een breed publiek toegankelijk worden, wat veel minder het geval is voor hun Europese of Westerse concurrenten. 

Dacia Spring Ev

Het valt immers af te wachten of de compacte Dacia Spring, met zijn democratische instapprijs van ongeveer 16.000 euro, straks in staat zal zijn om de elektrische auto in Europa te populariseren.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook