Elektrisch

Vakantieganger wil (nog) geen elektrische auto

Ook de autoverhuurbedrijven zetten de elektrificatie in. Maar dat blijkt moeilijker te gaan dan verwacht, omdat de meeste vakantiegangers nog geen lust hebben in een elektrische huurwagen uit vrees voor laadproblemen. Vorig jaar was in Europa slechts 0,22% van alle verhuurde auto’s een EV.

Geschreven door Alain De Jong | 06/05/2022

De overgang naar de elektrische auto is een proces dat zich moet doorzetten in alle geledingen van de maatschappij. Dat betekent dat we in de toekomst niet alleen thuis onze wagen aan de stekker moeten hangen, maar eveneens op vakantie als we daar vervoer nodig hebben.

Maar blijkbaar is er op dat vlak nog een hele weg af te leggen, zoals blijkt uit de cijfers van het belangrijke Duitse boekingsplatform voor huurwagens ‘Billiger-Mietwagen’. Uit hun gegevens leren we dat in Europa nog slechts een zeer gering aantal van de huurwagens een elektrische aandrijving heeft. Voor 2021 zou het slecht om 0,22% van alle verhuurde auto’s gaan. Het ging om amper 2.500 dagen op jaarbasis die voornamelijk in Spanje werden geboekt.

Advertentie

Gezien de naam van dit verhuurplatform is dat natuurlijk geen verrassing, omdat een elektrische auto meestal aan een duurder tarief wordt verhuurd dan een klassieke wagen een verbrandingsmotor. Volgens Billiger-Mietwagen staan de klanten ook nog argwanend tegenover een elektrische vakantiewagen omdat ze vrezen geen laadstations te vinden en ook tegen de lange laadtijden opzien.

65.000 Polestar bij Hertz

polestar location

Wellicht zal heeft de autoverhuursector nog wat tijd nodig om de overgang te verteren, maar zodra het aanbod aan elektrische wagens de volgende jaren zal toenemen, zal ook de vakantieganger steeds meer verleid worden om elektrisch te rijden. Zo kondigde Hertz onlangs nog aan de volgende vijf jaar maar liefst 65.000 Polestars aan zijn wereldwijde vloot te zullen toevoegen. Daarmee wil het autoverhuurbedrijf een belangrijke impuls geven aan de elektrificatie van het wagenpark op onze wegen.

Les vacanciers ne veulent pas (encore) d'une voiture électrique

Elektrische auto’s in de verhuur op vakantiebestemmingen is echter geen nieuw fenomeen. Reeds in 2016 hadden autoverhuurbedrijven op het Zuid-Koreaans eiland Jeju enkel honderden elektrische voertuigen in hun vloot, die weliswaar werden aangekocht met gulle subsidies. Maar de zaken draaiden minder goed dan verwacht met enkele faillissementen tot gevolg. Sindsdien staan een 200-tal elektrische BMW i3’s te verkommeren in het midden van de Oost-Chinese zee. BMW Korea wil nu een poging doen om de barrerijen te recupereren om ze te recycleren voordat het finaal te laat is.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook