Energie

2022, topjaar voor zonne-energie

In juli van dit jaar werd een Belgisch record verbroken wat de opwekking van zonne-energie betreft, zo meldt hoogspanningsnetbeheerder Elia. Het steeds toenemende aantal zonnepanelen in combinatie met zeer zomerse dagen werpt duidelijk vruchten af.

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 2 aug. 2022 | Leestijd: 3 min

Elia spreekt van 935 gigawattuur op één maand tijd, hoger dan wat ooit werd bereikt. Het vorige record dateerde van mei 2022 (888 GWh), terwijl juni slechts een klein beetje onderdeed (875 GWh). Al was de grote piek dus weggelegd voor juli, met alweer 60 GWh erbij.

De oorzaken liggen voor de hand…

Steeds meer Belgen nemen de stap om zonnepanelen te laten plaatsen met de alsmaar hoger wordende energieprijzen in gedachten, wat hen ten minste voor een deel zelfvoorzienend maakt. Dat geldt natuurlijk nog meer voor huishoudens die over een thuisbatterij beschikken. Wat die toename aan panelen voor de opwekking van hernieuwbare energie betreft, spreekt Elia van ‘geïnstalleerd vermogen‘. Dat blijft alleen maar stijgen, met dit jaar zelfs een groei van 20 procent ten opzichte van 2021.

Advertentie – lees hieronder verder

Tijdens de afgelopen topmaanden werd trouwens nog een ander record verbrijzeld, namelijk dat van het aandeel van het totale stroomverbruik dat zonne-energie vertegenwoordigt. Wat dat betreft, werd 15 procent gehaald.

februari boven

windturbine

Nog een verrassend feitje om af te sluiten: de allerbeste maand voor hernieuwbare energie in België was niet mei, juni of juli maar februari, met name dankzij de vele windvlagen. Toen nam groene stroom maar liefst 25 procent van het totaal voor zijn rekening, ook al scheen de zon bijlange niet zo fel als vandaag.

“Vaak is er meer wind als er minder zon is, en omgekeerd”, aldus Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerder van Elia, aan VRT NWS. “En stel dat er geen van beide is, of toch niet genoeg, dan kunnen we windenergie vanuit Denemarken importeren“.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon