Belastingen

Brandstoffen: Europa maakt benzine en diesel duurder vanaf 2027

Vanaf 2027 zullen Europese automobilisten de prijs van een volle tank brandstof zien stijgen door een nieuwe CO2-belasting opgelegd door de Europese Unie. Dit quotasysteem, bekend als ETS2, moet het gebruik van voertuigen met verbrandingsmotoren ontmoedigen door automobilisten in de portemonnee te raken.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 14 okt. 2024 | Leestijd: 3 min

Europa zal vanaf 2027 een nieuwe belasting op brandstoffen heffen. Door de invoering van ETS2 worden brandstofleveranciers gedwongen om de kosten van CO2-emissiequota in hun prijzen op te nemen. Deze nieuwe belasting veroorzaakt een minimale prijsverhoging van 12 eurocent per liter voor diesel en stookolie, en 10 eurocent voor benzine. Een aanzienlijke verhoging voor consumenten die dan nog rijden met auto’s op fossiele brandstoffen.

Deze stijging zal niet alleen gevolgen hebben voor automobilisten. Gezinnen die bijvoorbeeld verwarmen of koken op gas, zullen hun rekening ook met gemiddeld 150 euro per jaar zien stijgen. Dit zijn schattingen, want de exacte prijs zal afhangen van veranderingen in de prijs voor koolstof, die momenteel is vastgesteld op 45 euro per ton. Uiteraard zal deze prijs fluctueren afhankelijk van vraag en aanbod.

Advertentie – lees hieronder verder

Steun voor de kwetsbaren?

Natuurlijk zal deze belasting Europa helpen om zijn doel van koolstofneutraliteit tegen 2050 te bereiken. Maar dreigt deze doelstelling een groot deel van de bevolking in armoede te duwen? Veel mensen hebben nu al moeite om de eindjes aan elkaar te knopen terwijl ze voltijds werken. Gezien de risico’s van energiearmoede, vooral voor gezinnen die lage inkomens hebben of in slecht geïsoleerde huizen wonen, is de EU van plan om een kwart van de inkomsten uit ETS2 te besteden aan een sociaal klimaatfonds.

2150163682

Het doel van dit fonds is om de meest kwetsbare gezinnen en kleine ondernemingen te ondersteunen, vooral om energierenovaties te financieren of te helpen bij de aankoop van milieuvriendelijkere voertuigen. De vraag is echter hoe deze steun herverdeeld zal worden. De kans is klein dat ze dient om de aankoop van elektrische auto’s te subsidiëren. Ook als het gaat om het isoleren van huizen, kunnen we ons voorstellen dat de steun niet zal voorkomen dat mensen zelf grote bedragen moeten ophoesten om de nodige werkzaamheden uit te voeren. Bovendien benadrukt het Federaal Planbureau dat de energietransitie ondersteund moet worden door een sterk overheidsbeleid, anders zal een groot deel van de bevolking achterblijven bij deze groene transformatie. Experts geloven dat sterke en gerichte ondersteuningsmechanismen cruciaal zullen zijn om de schok op te vangen. Gezien de begrotingssituatie van België blijven we sceptisch over deze aanbeveling.

Hoeveel kost een liter brandstof?

Als de brandstofprijs in 2027 stijgt, hoeveel gaat brandstof dan kosten? Dat is moeilijk te zeggen. De prijzen aardolieproducten schommelen sterk. Onlangs voorspelden experts dat brandstof nog lange tijd goedkoper zou zijn. Maar toen escaleerde het conflict in het Midden-Oosten. Nu Israël waarschijnlijk de Iraanse olie-installaties zal aanvallen, panikeren de markten en zijn de prijzen opnieuw gestegen. Nochtans verhogen sommige andere landen momenteel hun productie (Verenigde Staten, Brazilië enzovoort). Waarschijnlijk mogen we meer prijsschommelingen verwachten door de hogere belastingen om verbrandingsmotoren te ontmoedigen. Zoals ETS2.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon