Energie

Green NCAP becijfert impact van gewicht op verbruik van auto

Green NCAP becijferde de impact van het gewicht op het verbruik van een auto. De resultaten zijn opzienbarend…

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 28 mrt. 2023 | Leestijd: 2 min

In totaal werden 34 auto’s van alle momenteel op de markt beschikbare energieën (benzine, diesel, hybride, plug-in hybride en elektrisch) geanalyseerd door Green NCAP. Naast hun impact op het milieu, heeft de organisatie ook de gevolgen van hun gewicht op hun verbruik bestudeerd: het lijkt erop dat een toename van 100 kg leidt tot een overconsumptie van 2% aan energie, ongeacht de aandrijfwijze van het voertuig.

Range Rover avant

Advertentie – lees hieronder verder

Overdaad schaadt ook hier

De impact op de productie van broeikasgassen is ook aanzienlijk: per 500 tot 650 kg verdubbelt de uitstoot. Dat is niet alles, want Green NCAP beweert dat de productie van deze voertuigen ook 1,9 tot 2,4 MWh meer energie verslindt.

Audi etron gt avant

Equivalent van 200.000 extra voertuigen

Volgens Green NCAP is het overgewicht van de auto’s duidelijk, omdat ze in 10 jaar tijd gemiddeld 100 kg zijn aangekomen. Ook ACEA (de vereniging van Europese autofabrikanten) heeft berekend dat de ecologische voetafdruk van deze gewichtstoename op 8 miljoen voertuigen gelijk is aan 200.000 extra auto’s op de weg.

Het is niet verrassend dat Green NCAP het rapport afsluit met erop te wijzen dat de hoge massa van de huidige elektrische voertuigen ervoor zorgt dat ze een deel van hun milieuvoordelen verliezen. De organisatie roept fabrikanten daarom op om met deze factor rekening te houden en lichtere auto’s met minder krachtige motoren te ontwikkelen.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie