Leiden de recordinflatie en de hoge brandstofprijzen tot een gedragsverandering? Blijkbaar wel, als we meerdere signalen mogen geloven. Dat is begrijpelijk, want de financiële druk op de huishoudens wordt alsmaar moeilijker om te dragen. Door de onzekere toekomst, passen de huishoudens hun gedrag aan: sommige beperken hun verplaatsingen, andere gaan tanken in het buitenland.
Recent presenteerde een expertengroep in opdracht van de federale overheid een reeks aanbevelingen om snel energie te besparen, waaronder de snelheid beperken tot 100 km/u op snelwegen. De overheid is niet ingegaan op dit voorstel en verkeersinstituut VIAS was er ook niet voor gewonnen.
Toch veranderingen
Hoewel de maatregel niet werd ingevoerd, zijn er toch voorstanders die het principe indirect toepassen. Dat is het geval in Wallonië, volgens een peiling uitgevoerd door het Waals Agentschap voor Verkeersveiligheid (AWSR) in mei dit jaar. Steeds meer automobilisten passen hun rijstijl aan en kiezen ervoor trager te rijden. Volgens de peiling rijdt 25 procent van de bestuurders in het zuiden van het land langzamer om minder te verbruiken en meer koopkracht over te houden.
Advertentie – lees hieronder verder
Nog opvallender: volgens het AWSR willen vier op de vijf Walen (80 procent) hun mobiliteitsgedrag aanpassen of met andere woorden andere transportmiddelen kiezen zoals de fiets, het openbaar vervoer of zachte mobiliteitsvormen. Een revolutie.
Calculator om meer te besparen
Bovendien lanceert het AWSR een nieuwe sensibiliseringscampagne waarmee je via een online platform (www.leverlepied.be) kunt berekenen hoeveel je kunt besparen door trager te rijden. De calculator houdt rekening met het automodel, maar ook met het vermogen en het bouwjaar.
Selecteer je bijvoorbeeld een Volkswagen Golf uit 2017 uitgerust met de 1.0 TSI met 116 pk en accepteer je om je snelheid met 10 km/u te verlagen (op 20.000 km/jaar), dan bespaar je 71,23 euro per jaar. Naargelang het gekozen model en de snelheidsverlaging, ligt de besparing uiteraard hoger of lager. Het AWSR herinnert er ook aan dat de snelheid met 10 procent verhogen het risico op een ongeval met lichamelijk letsel met 20 procent vergroot en de kans op een dodelijk ongeval met 40 procent.
Zoals bekend, geeft 75 procent van de Walen toe te snel te rijden en 23 procent van hen doet dat zelfs zeer regelmatig. Ook al levert het geen enorme winst op, toch is het beter voor je portefeuille, de veiligheid en de planeet om trager te rijden.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be