Iedereen keek al lang uit naar het mooie weer na het zeer natte voorjaar. Eten op een terras, de BBQ aansteken en zwemmen aan zee. Het zijn leuke activiteiten die bij de zomer horen. Maar de hete dagen hebben ook nadelen. Bijvoorbeeld rijden met de auto waarin de temperaturen zéér hoog kunnen oplopen.
Gelukkig hebben tegenwoordig vrijwel alle nieuwe auto’s een airco, zodat de temperatuur aan boord enigszins onder controle kan blijven. Maar ook dan blijft het uitkijken om oververhitting te vermijden. Zeker als de wagen lange tijd onbeschut in de zon heeft gestaan.
Dodelijk gevaar
Door het serre-effect stijgt de temperatuur in een auto snel als de zon erop schijnt. Op een zomerse dag loopt de temperatuur in het interieur zo makkelijk op tot 50°C. Wat niet alleen onaangenaam is, maar ook dodelijk kan zijn als je daar een tijdje in verblijft. Laat daarom nooit kinderen of dieren alleen achter in een auto die in de zon staat, want dat kan fataal zijn.
Advertentie – lees hieronder verder
Jammer genoeg gebeurt dit toch regelmatig. Als je dit ziet, sla dan onmiddellijk een ruit in om het kind of het dier uit de hete wagen te bevrijden, want elke seconde telt hier om een leven te redden.
Als dronken rijden
Maar ook in schijnbaar gewone omstandigheden kan de hitte in de wagen een gevaar betekenen. Als je auto lange tijd in de zon heeft gestaan, blijft de warmte immers nog geruime tijd in het interieur hangen, ook al heb je de ramen geopend en de ventilatie geactiveerd. Noteer dat de ideale temperatuur aan boord 20°C is.
Onderzoek heeft aangetoond dat bij een interieurtemperatuur vanaf 27°C vermoeidheid, concentratieproblemen en benauwdheid kunnen optreden en chauffeurs ook agressiever en prikkelbaarder worden in het verkeer. Er wordt zelfs gesteld dat rijden met een te hoge binnentemperatuur eenzelfde risicofactor is als rijden onder invloed van alcohol. Zo zou een interieurtemperatuur van 35°C overeenkomen met 0,5 promille alcohol in het bloed.
De boodschap is dus de wagen voldoende te ventileren en te koelen bij deze extreme buitentemperaturen om de interieurtemperatuur voldoende te laten dalen, zodat je veilig kan rijden.
Een airco bewijst hierbij natuurlijk een goede dienst, maar let er wel op dat je de temperatuur ook niet te laag instelt om een schokeffect te vermijden door het grote temperatuurverschil met de omgeving als je later weer uit de wagen stapt. Daarom is het aangewezen om bij een buitentemperatuur van 30°C graden voor een iets hogere interieurtemperatuur te kiezen, bijvoorbeeld 23°C. Goede reis!
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be