Klimaat / Milieu

ExxonMobil verborg de opwarming van de aarde 40 jaar lang

Een groep onderzoekers heeft archieven gevonden van het grote Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil. Al in 1977 voorspelden wetenschappers van de groep de opwarming van de aarde met verrassende nauwkeurigheid. Informatie die het oliebedrijf natuurlijk verborgen hield.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 19 jan. 2023 | Leestijd: 6 min

Het is inmiddels een bewezen feit: de grote Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil was zich al sinds 1977 perfect bewust van de opwarming van de aarde. Al in 2015 had een journalistieke studie (uitgevoerd door Inside Climate News en de Los Angeles Times) enkele van de documenten van wetenschappers van de Amerikaanse groep onthuld, maar de zaak kreeg niet veel aandacht. Vandaag wordt dat bevestigd in een artikel in het gereputeerde tijdschrift Science: ja, ExxonMobil had al begin jaren 1980 zeer nauwkeurige voorspellingsmodellen over de opwarming van de aarde en het oliebedrijf wist dat dit te wijten was aan de massale verbranding van koolwaterstoffen in de atmosfeer. Maar de grafieken en gegevens van de wetenschappers kregen toen weinig aandacht.

ExxonMobil ontkent de zaak te hebben verborgen, maar het bedrijf ontkent ook niet de authenticiteit van de onthulde documenten. Wat betekent dat het bedrijf de wereld had kunnen waarschuwen of bijna veertig jaar geleden al actie had kunnen ondernemen. Volgens Geoffrey Supran, co-auteur van dit werk, hebben Exxon-wetenschappers de opwarming van de aarde met verontrustende nauwkeurigheid gemodelleerd en voorspeld. De wetenschappers van de groep hadden bijvoorbeeld de hoeveelheid koolstof die nog moest worden uitgestoten correct ingeschat om onder de drempel van een concentratie van 550 ppm CO2 in de lucht te blijven (en opwarming tot ongeveer +2 ° C te voorkomen), maar het bedrijf heeft deze gegevens niet gecommuniceerd, wat natuurlijk een drastische vermindering van zijn activiteit zou hebben betekend.

Advertentie – lees hieronder verder

Tientallen publicaties

De onderzoekers analyseerden niet minder dan 32 interne documenten geproduceerd door ExxonMobil-wetenschappers tussen de jaren 1977 en 2002, evenals 72 andere publicaties waarvan ze co-auteur waren van 1982 tot 2014. Van de 16 temperatuurprojecties die door de wetenschappers van het oliebedrijf zijn berekend, zijn er tien consistent met waarnemingen die in de loop der jaren en vandaag zijn gedaan. Zes andere studies voorspelden een nog rampzaliger scenario van een temperatuurstijging van 0,2 °C per decennium. Dat is eigenlijk het niveau dat nu is bereikt.

exxon-02

Exxon ontkent

Aan AFP verklaarde ExxonMobil dat het bedrijf niet wist wat er zou gebeuren. Klopt dat? Nee, zeggen de auteurs van de studie, die erop wijzen dat ExxonMobil integendeel heeft bijgedragen aan het in twijfel trekken van de toenmalige kennis over het klimaat. De studie citeert voormalig ExxonMobil CEO Lee Raymond in 2000 die zei dat ExxonMobil niet voldoende wetenschappelijk inzicht had in klimaatverandering om redelijke voorspellingen te doen. Opmerkingen die in 2013 werden opgenomen door een andere CEO, Rex Tillerson – dus minder dan 10 jaar geleden – die aangaf dat er nog steeds “onzekerheden” waren rond de “belangrijkste oorzaken van klimaatverandering“.

Momenteel lopen er verschillende juridische procedures tegen ExxonMobil voor deze niet-gedeelde documenten, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. Al in 2019 werd de groep vervolgd voor het minimaliseren van de impact van risico’s in verband met de klimaatverandering en dus het misleiden van zijn investeerders. Herinner ook dat ExxonMobil zich vorig jaar (2022) nog maar net heeft geëngageerd om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. Is er bewustwording? Nee, maar wel de komst van een nieuwe (en zeer grote) belegger, het hedgefonds Engine No1, dat drastische ESG-criteria (environmental, social en governance) hanteert.

Het is duidelijk dat ExxonMobil niet de enige was die dit wist. Volgens de Franse krant Libération schreef de geograaf François Durand-Dastès al in 1971 in het interne tijdschrift van Total dat enorme hoeveelheden koolstofdioxide zich in de atmosfeer ophoopten als gevolg van de verbranding van koolwaterstoffen. En tegelijkertijd benadrukte hij de “catastrofale” gevolgen die eraan kwamen. Deze stilte heeft natuurlijk de winning van fossiele brandstoffen aangemoedigd, die de afgelopen 70 jaar is verzevenvoudigd. In de olie- en gassector zijn sinds 1965 naar schatting 20 bedrijven alleen al verantwoordelijk voor meer dan een derde van de totale uitstoot van broeikasgassen in de wereld.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon