De presentatie van het voertuig is in ieder geval van tel. Is de auto al vuil en twijfelachtig op de foto, wees dan op je hoede. Kijk ook of de binnenkant weinig of veel gebruikssporen vertoont, of het koetswerk in goede staat is, of er roest te zien is en uiteraard of er een Car-Pass wordt beloofd (verplicht!).
Ga ter plaatse kijken
Ga tijdens de bezichtiging na of het chassisnummer op de boorddocumenten overeenstemt met dat van de auto zelf. Vraag de Car-Pass op en ontdek of de vierwieler steeds zonder problemen de technische keuring heeft overleefd. Ook interessant is het doornemen van het onderhoudsboekje: zo kom je meteen te weten of er een beetje zorg voor de auto werd gedragen. Controleer daarbij vooral of zware ingrepen, zoals het vervangen van de distributieriem, tijdig hebben plaatsgevonden.
Open de motorkap en laat je ogen over de krachtbron glijden. Is deze abnormaal proper? Dan moet je al extra oppassen voor lijken in de kast. Kijk ook of er geen bedrading stuk is en of er sporen van brand, roest en lekken zijn. Vreemde kleuren zijn hier in ieder geval nooit op hun plaats.
Kijk erop toe dat de motor koud staat als hij voor het eerst draait in je bijzijn. Ongewone geluiden zijn uit den boze en witte, blauwe of zwarte rook is dat eveneens. Blijf letten op het geluid terwijl de motor stationair draait: dat moet constant zijn en zonder haperingen.
Advertentie – lees hieronder verder
Oordeel gezond over de staat van de wielkasten, de banden en indien mogelijk de remmen. Verschillende banden mag, maar ze moeten wel per as gelijk zijn (zelfde merk en type). Kijk ook of er een reservewiel aanwezig is. Dat moet in goede staat én opgepompt zijn.
Ga binnenin rustig na of alle knopjes en functies werken en ga actief op zoek naar sporen van vocht. Meestal verraadt de geur aan boord heel wat. Ruik je vochtigheid, brandstof of een duffe geur, blijf er dan best van weg.
De testrit
De auto moet zonder schokken en stoten vertrekken. Probeer aan te voelen of de koppeling nog lang te leven heeft door in tweede versnelling met de handrem op weg te rijden. Valt de auto niet stil, dan is de koppeling aan het einde van zijn Latijn.
Let er onderweg op of de auto uitwijkt naar een bepaalde kant. Dat kan bijvoorbeeld aan een verschil in bandenspanning liggen, maar ook aan iets erger. Het stuur mag niet trillen en de remmen moeten onmiddelijk in werking treden als je het pedaal bedient.
Trap ook eens stevig door. Zwarte rook? Niet goed! Probeer in te schatten of de motor nog over zijn volledige potentieel beschikt, zet alle versnellingen eens aan het werk en luister naar de verzetswissels. Schok-, vibratie- of parasietgeluiden zijn sowieso slecht nieuws en hou al rijdend ook de watertemperatuur en de controlelampjes in het oog.
Hoelang rijden ?
Om een goed beeld te krijgen van een auto, moet je er minstens 20 minuten mee rijden. En twee meningen zijn altijd beter dan één, dus neem als het kan een ervaren autokenner mee.
Van plan om binnenkort een tweedehandsauto te kopen? Klik dan hier om het grootste zoekertjesaanbod van België te ontdekken! Je kan er niet enkel auto’s kopen maar ook gratis verkopen!
Ben je eerder geïnteresseerd in een nieuwe auto? Dan kan je op Gocar.be terecht om de ideale nieuwe stockwagen te vinden bij een verdeler in de buurt!
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be