Wat zegt de wet?

Wie betaalt de autolening bij een echtscheiding?

Bij de aankoop van een nieuwe auto sluiten heel wat mensen een autolening af. Wie betaalt die lening verder af als er echtelijke moeilijkheden ontstaan en het uiteindelijk tot een echtscheiding komt?

Geschreven door Jan Roodhooft, avocaat (www.ra-advocaten.be) | 13/03/2022

Als echtgenoten een auto kopen en daarvoor een lening aangaan vraagt de bank vaak dat ze beiden kredietnemer zijn en dat ze dus beiden de leningsovereenkomst ondertekenen. Bij een echtscheiding rijst er dan wel eens discussie wie de lening verder moet betalen.

Het is de zaak van de bank niet

De bank die de lening gaf hoeft zich alleszins niets aan te trekken van de echtelijke moeilijkheden. Zij kan bij haar twee kredietnemers blijven aankloppen om de betaling te krijgen ook al maakten die onderling andere afspraken of ook al was er een vonnis dat één van de echtgenoten verplichtte om de lening verder af te lossen.

Advertentie

Echtscheiding onderlinge toestemming

Bij een echtscheiding door onderlinge toestemming komen de echtgenoten onderling overeen hoe zij de goederen waarvan ze eigenaar zijn en de schulden die ze hebben verdelen. In de praktijk wordt dan vaak afgesproken dat de ex-echtgenoot die de auto overneemt meteen ook de lening verder afbetaalt.  Vraag in dat geval aan de bank om ermee akkoord te gaan dat de andere echtgenoot niet langer gehouden is als medekredietnemer.

Tijdelijke regeling

tribunal

Is er sprake van een echtscheidingsprocedure voor de rechtbank dan kan de rechter beslissen wie voorlopig (in afwachting van de uiteindelijk echtscheiding en de verdeling van het vermogen) de autolening verder dient af te betalen. Bij dit oordeel kan de rechter bv. rekening houden met wie de auto tijdelijk verder gebruikt, met de financiële toestand van de echtgenoten en dies meer.

Vereffening-verdeling

Bij de uiteindelijke vereffening-verdeling zal dan allicht een definitieve regeling getroffen worden waarbij bv. de lening wordt terugbetaald, één van de echtgenoten die overneemt, …  Betaalde één van de echtgenoten sinds de start van de echtscheiding de gezamenlijke autolening alleen verder af, dan zal die de helft van de betaalde sommen meestal kunnen terugvorderen van de andere.  Daarnaast zal de echtgenoot die de auto intussen gebruikte daar op zijn beurt een vergoeding voor verschuldigd zijn.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's