Een nieuwe auto kopen

Met twee een auto kopen: waarop letten?

Als je samenwoont, dan ben je maar beter voorzichtig als je een nieuwe of tweedehandswagen koopt. De kans bestaat nu eenmaal dat er discussies rijzen over de wagen als er aan de relatie een einde komt. Waarop moet je zoal letten als je met twee een auto koopt? Het antwoord verneem je in dit artikel.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 29/06/2021 | Leestijd: 3 min

Als samenwoners uit elkaar gaan gebeurt het wel eens dat zij het niet eens zijn over welke goederen van wie zijn. Het kan verder ook gebeuren dat één van de ex-partners meent dat hij geld geïnvesteerd heeft in een goed (bv. de wagen) van de andere en daar een vergoeding voor vraagt.

Strikt gescheiden houden

Dat is natuurlijk de veiligste oplossing. Door ervoor te zorgen dat je zelf de wagen bestelt, koopt en ook alleen betaalt vermijd je dat je eigendomsrechten later in vraag worden gesteld.  Vraag in dat geval wel aan de garage waar je de wagen koopt om de bestelbon en de factuur op jouw naam alleen te zetten.

Advertentie – lees hieronder verder

Factuur op beide namen

Wordt de wagen door elk voor de helft betaald, dan bestaat een eerste oplossing erin om de bestelbon en de factuur op naam van beiden te zetten.  Ga je dan uiteen, dan zal de wagen wat men noemt ‘in onverdeeldheid’ zijn tussen jou en je ex. Om hieruit te geraken kan één van jullie beiden de wagen overnemen (en de andere een bepaald bedrag betalen daarvoor) dan wel kan de wagen bv. worden verkocht waarbij de opbrengst tussen jullie beiden wordt verdeeld.

Een deel betaald…

Heeft de partner op wiens naam de auto niet werd gekocht en gefactureerd toch een deel van de aankoopprijs van de wagen betaald, dan zal die bij het uiteengaan allicht een deel van dat betaalde bedrag willen recupereren. In de praktijk is dat allesbehalve gemakkelijk. Los van de betaling op zich moet de partner in kwestie nu eenmaal ook een rechtsgrond kunnen bewijzen op basis waarvan hij een deel terugvraagt. Als er geen schriftelijke afspraken gemaakt zijn over een (gedeeltelijke) terugbetaling bij het uiteengaan dan zal zo’n vordering veelal gedoemd zijn om te mislukken.

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie