Als samenwoners uit elkaar gaan gebeurt het wel eens dat zij het niet eens zijn over welke goederen van wie zijn. Het kan verder ook gebeuren dat één van de ex-partners meent dat hij geld geïnvesteerd heeft in een goed (bv. de wagen) van de andere en daar een vergoeding voor vraagt.
Strikt gescheiden houden
Dat is natuurlijk de veiligste oplossing. Door ervoor te zorgen dat je zelf de wagen bestelt, koopt en ook alleen betaalt vermijd je dat je eigendomsrechten later in vraag worden gesteld. Vraag in dat geval wel aan de garage waar je de wagen koopt om de bestelbon en de factuur op jouw naam alleen te zetten.
Factuur op beide namen
Wordt de wagen door elk voor de helft betaald, dan bestaat een eerste oplossing erin om de bestelbon en de factuur op naam van beiden te zetten. Ga je dan uiteen, dan zal de wagen wat men noemt ‘in onverdeeldheid’ zijn tussen jou en je ex. Om hieruit te geraken kan één van jullie beiden de wagen overnemen (en de andere een bepaald bedrag betalen daarvoor) dan wel kan de wagen bv. worden verkocht waarbij de opbrengst tussen jullie beiden wordt verdeeld.
Advertentie – lees hieronder verder
Een deel betaald…
Heeft de partner op wiens naam de auto niet werd gekocht en gefactureerd toch een deel van de aankoopprijs van de wagen betaald, dan zal die bij het uiteengaan allicht een deel van dat betaalde bedrag willen recupereren. In de praktijk is dat allesbehalve gemakkelijk. Los van de betaling op zich moet de partner in kwestie nu eenmaal ook een rechtsgrond kunnen bewijzen op basis waarvan hij een deel terugvraagt. Als er geen schriftelijke afspraken gemaakt zijn over een (gedeeltelijke) terugbetaling bij het uiteengaan dan zal zo’n vordering veelal gedoemd zijn om te mislukken.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be