Wat was er gebeurd?
Een automobilist reed op een weg waarnaast een strook asfalt van 1 meter breed lag en vervolgens een fietspad. Op een plaats waar de weg een bocht naar rechts maakte, bevonden er zich midden in de strook asfalt drie beschilderde veiligheidsblokken. Deze waren bedoeld als beveiliging voor de fietsers. De automobilist reed tegen de blokken waardoor zijn wagen zware schade opliep. Hij meende dat de wegbeheerder hiervoor aansprakelijk was. Volgens hem vormden de betonblokken namelijk een abnormaal kenmerk van de weg, temeer daar er geen signalisatie stond omtrent de aanwezigheid van de blokken.
Wat besliste de rechter?
De rechtbank volgde de automobilist niet. Volgens de rechter maakten de veiligheidsblokken in kwestie noch een abnormaal kenmerk, noch een abnormaal gevaar uit ook al werden ze niet gesignaliseerd. De rechtbank wees er ook op dat de veiligheidsblokken zich bevonden op een plaats waar niet moet gereden worden. Ze dienden tevens om fietsers te beschermen. Het ongeval was volgens de rechter enkel te wijten aan de fout van de bestuurder die in de bocht afweek van de rijbaan en allicht te snel reed.
Wat te onthouden?
Advertentie – lees hieronder verder
Als er een gebrek is in het wegdek kan je de beheerder van de weg daarvoor aansprakelijk stellen. Meer informatie daarover vind je hier. Betonblokken die zich naast de weg bevinden en die dienen om het fietspad af te schermen en fietsers te beveiligen vormen geen abnormaal kenmerk van de weg. Je draait zelf op voor je schade als je daartegen rijdt tenzij je omnium verzekerd bent.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be