In de pers lees je wel eens dat de dader van een zwaar verkeersongeval vluchtmisdrijf pleegde. Maar ook bij andere aanrijdingen komt het zeer geregeld voor dat de aansprakelijke ‘de vlucht neemt’. Denk daarbij bv. maar aan het geval dat je wagen geparkeerd staat en iemand daar tegen rijdt waarbij bv. je spiegel wordt ‘afgereden’.
Zwaardere straffen
De wet is pas gewijzigd waarbij er zwaardere straffen staan op een vluchtmisdrijf. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen ongevallen met enkel blikschade, ongevallen met gewonden en dodelijke ongevallen.
Bij een verkeersongeval met louter stoffelijke schade, riskeert de dader een gevangenisstraf van vijftien dagen tot zes maanden en/of een geldboete van 200 tot 2.000 euro. Bij een vluchtmisdrijf met een louter lichamelijk letsel voorziet de wetgever in strengere straffen. Meer bepaald kan er daar een gevangenisstraf van vijftien dagen tot drie jaar zijn en/of een geldboete van 400 tot 5.000 euro. Tevens is er een verval van het recht tot het besturen van een motorvoertuig van minimaal drie maanden (tot zelfs levenslang). Bij een dodelijk ongeval gaat de gevangenisstraf tot vier jaar.
Recidivisten zwaarder aangepakt
Advertentie – lees hieronder verder
Wie zich een tweede maal bezondigt aan vluchtmisdrijf riskeert nog een zwaardere sanctie. Hiervoor is het wel vereist dat het nieuwe vluchtmisdrijf plaatsvindt binnen de drie jaar na de eerdere uitspraak.
En als je het slachtoffer wordt?
Word je het slachtoffer van een vluchtmisdrijf en lijd je daardoor schade, dan bestaan er enkele denkpistes om je schade vergoed te zien. Zo kan je, als je een omniumverzekering afsloot, daar aangifte doen. Hou er rekening mee dat er een franchise van toepassing kan zijn. Weet overigens dat je geen vergoeding moet verwachten van je wettelijk verplichte BA-verzekering. Die vergoedt alleen maar de schade die je aan anderen toebrengt.
Je kan ook aangifte doen bij de politie of het parket en klacht neerleggen tegen onbekenden. Je kan daarbij eventueel informeren bij de buren of die iets gezien hebben. Wordt de dader gevonden dan kan je een vergoeding van hem (of zijn verzekeraar) vragen. Tenslotte kan je ook aangifte doen bij het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds (http://www.fcgb-bgwf.be/). Dit fonds vergoedt meestal alleen de lichamelijke schade die je lijdt.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be