België is duurste land wat LEZ-boetes betreft

Een Europese studie brengt in kaart hoe hoog de boetes zijn voor overtredingen in lage-emissiezones (LEZ). De resultaten zijn verrassend: maar liefst drie Belgische steden staan in de top tien.

Gepubliceerd op 6 april 2022
Leestijd : 2 min

Deel

België is duurste land wat LEZ-boetes betreft

Een studie van verzekeringsplatform Confused.com rangschikt de hoogte van de boetes voor overtreders binnen de lage-emissiezones (LEZ) in steden. Ter herinnering: het Brussels Gewest hanteert een forfaitair tarief van 350 euro voor een Belgische overtreder, terwijl dit tarief daalt tot 150 euro voor een buitenlandse overtreder.

In Antwerpen en Gent liggen de tarieven voor een eerste inbreuk wat lager. Reken op 150 euro voor de eerste keer, tegenover 250 euro voor de tweede en 350 euro vanaf de derde keer. Dit zijn op zijn zachtst gezegd ontmoedigende tarieven en dat is niet aan de aandacht van Confused.com ontsnapt, dat erop wijst dat België eigenlijk het duurste land van de wereld is voor LEZ-overtredingen.

Brede waaier aan tarieven

boete-amende-belgie-belgique-1

In de tabel die Confused.com opstelde, zien we dan ook dat Brussel het duurst is wanneer je de regels overtreedt (350 euro). Daarna volgen de steden Antwerpen (150 euro), Amsterdam samen met Utrecht en Arnhem (100 euro), Londen (96 euro) en Stockholm (94 euro).

Advertentie – lees hieronder verder

Deze tarieven staan in schril contrast met de boetes in de goedkoopste steden: in Peking kost zo’n overtreding ‘slechts’ 14 euro, in Bergen, Oslo en Kristiansand (Noorwegen) is het 29 euro, terwijl je dichter bij huis in Madrid een boete van 45 euro krijgt.

Alex Kindred, de verantwoordelijke voor het onderzoek bij Confused.com, geeft aan dat LEZ’s helpen om gedrag te veranderen en zo de luchtkwaliteit in steden te verbeteren. Bovendien hoeven de betrokkenen niet per se over te stappen op een elektrische wagen, aangezien er tegenwoordig ook heel wat emissiearme wagens zijn die perfect aanvaard worden binnen de LEZ’s.

Belg betaalt het meest

Uit het onderzoek van Confused.com blijkt in ieder geval dat de Belg de hoogste boete van de wereld betaalt voor een inbreuk in de lage-emissiezone. “Zoals gewoonlijk”, zullen kwatongen beweren.

Toch moeten we de resultaten relativeren. Zo kan de boete van 350 euro in Brussel maar één keer om de drie maanden gegeven worden. Dat is elders niet noodzakelijk het geval. In Italië bijvoorbeeld verschillen sommige tarieven sterk van stad tot stad, terwijl je er in sommige steden één keer betaalt bij het binnenrijden van de zone… en één keer bij het buitenrijden.

Misschien scoren sommige steden op het einde van de rit dus toch nog ‘beter’ dan de Belgische steden in kwestie.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
51.759 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.759 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.