In België heeft het rijbewijs in creditcardformaat een geldigheid van tien jaar. Hoewel dat lang is, moet je het tijdig vernieuwen zodra het verloopt.
Sinds 1 oktober 2024 biedt het platform BelDrive, ontwikkeld door de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer, een snelle en digitale oplossing voor het verlengen van rijbewijzen. Waar je vroeger naar het gemeentekantoor van je woonpplaats moest voor zowel de aanvraag als het ophalen- een omslachtige klus -, is dat tijdrovende proces nu verleden tijd dankzij de online service.
BelDrive maakt het verlengen van een rijbewijs eenvoudiger. Je start het proces door in te loggen op het platform met je elektronische identiteitskaart of de Itsme-app. Na goedkeuring ontvang je een e-mail van de gemeente met instructies voor het ophalen van het rijbewijs. Hoewel het proces deels fysiek blijft, omdat je het rijbewijs persoonlijk moet ophalen, is dit juist bedoeld om de identiteit van de aanvrager te verifiëren en de veiligheid te waarborgen.
Advertentie – lees hieronder verder
Hoe zit het met het papieren rijbewijzen?
Het rijbewijs op creditcardformaat bestaat nog steeds naast het “papieren” rijbewijs. Dit laatste blijft toegestaan tot 2033, waarna houders ook verplicht zullen zijn om over te schakelen op het “kleine” rijbewijs. Intussen zijn houders van papieren rijbewijzen niet verplicht om over te stappen. Tijdens controles nodigt de politie deze bestuurders vaak uit om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Maar het blijft bij een uitnodiging.
De digitalisering via BelDrive wordt stapsgewijs ingevoerd. Momenteel dekt het platform rijbewijzen van categorie A (motor) en B (auto), maar binnenkort zullen ook BE, C, D en hun subcategorieën toegevoegd worden. De Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer heeft aangekondigd dat het platform in de nabije toekomst verder uitgebreid wordt, waardoor bestuurders van zware of speciale voertuigen meer flexibiliteit krijgen.
Strengere regels omtrent rijbewijzen?
Deze nieuwe maatregel komt op een moment dat de politiek harder wil optreden tegen verkeersovertredingen, vooral na recente tragische ongevallen. België kampt regelmatig met dodelijke incidenten waarbij bestuurders zonder rijbewijs of onder invloed betrokken zijn. In oktober wakkerde een ongeval, veroorzaakt door een spookrijder, opnieuw het debat aan over de te milde straffen voor overtreders.
Het parlement werkt aan strengere wetgeving om deze situaties aan te pakken. N-VA-parlementslid Wouter Raskin stelt voor om voertuigen van bestuurders zonder geldig rijbewijs automatisch in beslag te nemen. Nu ligt die beslissing nog bij de politierechter, maar bij ernstige overtredingen zou dit standaard worden. Daarnaast wil men de wet aanpassen zodat ook voertuigen van familieleden in beslag kunnen worden genomen als zij bewust toestaan dat een onbevoegd persoon ermee rijdt.
Verlenging van de intrekkingsperiode
De autoriteiten overwegen nog andere hervormingen, met name om de periode van intrekking van de vergunning te verlengen in geval van een ernstig of dodelijk ongeval. Op dit moment kan het openbaar ministerie een verlenging van drie maanden aanvragen, die eenmaal kan worden vernieuwd, maar deze procedure wordt zelden toegepast. Voor sommige politici is het essentieel om de periode van intrekking van het rijbewijs automatisch te verlengen vanaf de dag van het ongeval tot aan de uitspraak in eerste aanleg. Deze bepaling zou het risico op recidive tijdens de lange juridische termijnen helpen voorkomen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be