Parijs verbiedt elektrische deelsteps. Wat doet Brussel?

Na een referendum heeft Parijs besloten om elektrische deelsteps in de Franse hoofdstad te verbieden. Een verrassende beslissing – zeker in deze tijden van zachte mobiliteit – die weleens navolging kan krijgen. Misschien ook in Brussel?

Gepubliceerd op 4 april 2023
Leestijd : 4 min

Deel

Parijs verbiedt elektrische deelsteps. Wat doet Brussel?

De Parijzenaars hebben hun mening kenbaar gemaakt in een referendum georganiseerd door de stad: ze stemden massaal (89,03 procent) tegen de deelsteps in de straten van hun stad. In totaal reageerden iets meer dan 100.000 mensen op de oproep (slechts 7,46 procent van de stemgerechtigde bevolking). Het besluit van de stad liet niet lang op zich wachten. Over vijf maanden – dus vanaf september 2023 – zullen 15.000 deelsteps van Dott, Lime en Tier Mobility van de Parijse straten en trottoirs verdwijnen.

Het besluit om deelsteps te verbieden, is in meerdere opzichten verrassend, aangezien Parijzenaars en bezoekers deze vorm van zachte mobiliteit op grote schaal gebruiken. Naar schatting zijn er dagelijks 400.000 gebruikers. Hoe praktisch ze ook zijn, elektrische steps blijven ook veel problemen veroorzaken qua verkeersveiligheid, zowel voor de gebruikers zelf als voor andere weggebruikers. Volgens cijfers van de stad hebben deelsteps bijvoorbeeld geleid tot 408 (geregistreerde) ongevallen, 459 gewonden en zelfs 3 doden. Andere punten van kritiek zijn wildparkeren (waardoor voetgangers gehinderd worden), gevaarlijk rijgedrag en een koolstofvoetafdruk die minder interessant uitvalt dan verhoopt.

trott-01

Natuurlijk steken de aanbieders van deelsteps hun teleurstelling niet onder stoelen of banken. “Wij nemen kennis van dit ongeziene referendum, waarvan de mobilisatie breder en representatiever had kunnen zijn met andere stemmethodes: meer stembureaus, elektronisch stemmen en betere informatie van de stad”, stellen ze in een verklaring. Democratisch gezien kun je je vragen stellen bij dit referendum en de beslissing die volgde op de stemming. De oppositie pleitte voor een representativiteit van minstens 25 procent. Tevergeefs.

Advertentie – lees hieronder verder

En in Brussel?

Hoewel Parijs als eerste Europese hoofdstad dit besluit neemt, is het niet de eerste grote stad die dit doet. Barcelona heeft zijn deelsteps al afgeschaft (in 2018), net als Montreal. De vraag is dus of zo’n beslissing ook hier kan voorvallen, meer bepaald in Brussel, waar wild en gevaarlijk rijgedrag welig tiert.

Het einde van de elektrische deelsteps in onze hoofdstad is echter nog niet voor morgen. Aan L’Echo vertellen de beheerders van Dott bijvoorbeeld dat “we helemaal niet op dat punt zitten”, omdat er veel contacten zijn met de autoriteiten om de zaken voortdurend te verbeteren.

Het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt (Groen), bevestigt dat de afschaffing van deze deeldiensten absoluut niet aan de orde is. Integendeel zelfs. Er wordt wel gewerkt aan nieuwe regelgeving. Deze nieuwe regels zouden in de komende weken een tweede parlementaire lezing moeten doorstaan, waarna ze in de zomer van 2023 van kracht worden.

trott02

Ook hier nieuwe regels

Bevoegd Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt gaf uitleg aan onze collega’s van De Morgen. Ze zegt dat ze het Parijse voorbeeld niet wil volgen. Of toch niet meteen. “De nieuwe regels moeten nog toegepast worden en we willen ze eerst een kans geven”, aldus de minister. Maar als blijkt dat ze niet effectief genoeg zijn, zal Elke Van den Brandt “zeker strengere maatregelen overwegen”.

De nieuwe regels omvatten een beperking van het aantal deelsteps, een nieuw parkeersysteem met dropzones en een systeem om slecht geparkeerde steps te sanctioneren. In Brussel is de maximumsnelheid van de steps al verlaagd van 25 naar 20 km/u, terwijl momenteel een test wordt uitgevoerd om deze snelheid in voetgangerszones te beperken tot 8 km/u.

21.000 deelsteps

Momenteel telt Brussel 21.000 deelsteps. Een enorm aantal, maar dat kan in de toekomst nog veranderen. De nieuwe regels voorzien ook dat de betere operators meer deelsteps mogen aanbieden. Met andere woorden: diegene die hun gebruikers het best kunnen sensibiliseren voor de parkeerproblemen en boetes.

Volgens heel wat specialisten is een aanval op de deelsteps zoals in Parijs een slecht signaal, omdat de bevolking deze alternatieve vorm van mobiliteit nodig heeft. Dat is natuurlijk waar, maar de bevolking heeft ook nood aan strenge regels om te voorkomen dat de verkeersveiligheid uit de hand loopt.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
51.875 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.875 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.