Mobiliteit

Veel problemen met hybride stadsbussen

Geschreven door Nicolas Morlet | 27/01/2020

46 Naamse stadsbussen van het Waalse openbaar vervoer (TEC) vallen momenteel onder de categorie ‘hybride’. Hoewel beter voor de luchtkwaliteit, worden ze verre van unaniem geaccepteerd vanwege terugkerende storingen (foto: © Belga).

Met meer dan 4 miljoen afgelegde kilometers sinds het moment waarop het eerste exemplaar zo’n drie jaar geleden in gebruik werd genomen, beweert de TEC zeer tevreden te zijn over hun hybride bussen. Door gemiddeld 60% van de tijd op elektriciteit te draaien, zouden ze ongeveer 28.000 liter diesel per maand besparen. Goed voor het milieu, maar ook voor de financiën. En dit cijfer kan volgens de RTBF kunnen oplopen tot 70% als alle geplande oplaadstations operationeel zouden zijn. Vandaag zijn er 7 van de 11 actief.

20% geïmmobiliseerd

Toch lijkt het niet zo goed gesteld te zijn met de betrouwbaarheid van de hybride bussen. Gemiddeld staan er 10 van de 46 stil, wat de TEC er nu toe aanzet om andere alternatieven te overwegen, zoals 100% elektrische bussen of modellen op waterstof, die een betere betrouwbaarheid lijken aan te tonen in andere Europese steden waar ze al in gebruik zijn.

Trefwoorden

Zoek de trefwoorden die bij dit artikel horen

Onze partners