Steeds meer Belgen halen motorrijbewijs en hebben daar een goede reden voor

In tien jaar tijd is het aantal Belgen dat een rijbewijs voor een motorfiets (>50 cc) haalt, met 70 procent gestegen. Door de toenemende files zoeken mensen een alternatief om sneller op hun bestemming te geraken, zegt FEBIAC. Volgens de tweewieler-federatie moet de volgende regering meer werk maken om motorrijden te promoten binnen het mobiliteitsbudget, omdat dit ecologischer is, de files helpt op te lossen en fiscaal interessanter is voor werknemers.

Gepubliceerd op 11 juli 2019
Leestijd : 3 min

Deel

Steeds meer Belgen halen motorrijbewijs en hebben daar een goede reden voor

“Ondanks het feit dat de motorrijders geen kleine groep weggebruikers zijn, worden ze vaak vergeten zowel door werkgevers als door de overheid en belangengroepen. Motorrijden is een belangrijke mobiliteitsoplossing die de filedruk kan doen afnemen”, zegt Stijn Vancuyck, adviseur gemotoriseerde tweewielers bij FEBIAC. Onderzoek van Transport & Mobility in 2011 toonde al aan dat de files met veertig procent zouden dalen, indien tien procent van de automobilisten zou kiezen voor een gemotoriseerde tweewieler.

Zowel in verstedelijkte gebieden als vanuit landelijke regio’s bewegen scooter- en motorrijders zich sneller naar het werk dan automobilisten. Zij kunnen tussen het fileverkeer doorrijden als de snelheid van de files minder dan 50 kilometer per uur bedraagt en wanneer het snelheidsverschil tussen de motorrijder en het andere verkeer lager ligt dan 20 kilometer per uur. En als het verkeer terug op gang komt, moet de scooter of motor gewoon invoegen.

“Elke automobilist die overstapt op een gemotoriseerde tweewieler, is een auto minder in de file. Maar de overheid en belangengroepen vergeten dit alternatief transportmiddel vaak. Een elektrische fiets is niet haalbaar voor grote afstanden en met het openbaar vervoer geraak je vaak niet bij sites aan de rand van grote steden”, aldus Vancuyck.

Regering moet regels voor motorfietsen versoepelen in mobiliteitsbudget

Voor de werkgevers is het interessant dat hun werknemers met de motor naar het werk zouden pendelen. Het bespaart hen niet alleen tijd, ze kunnen vaak ook heel dicht bij kantoor parkeren en als ze toch in hun parkeergarages hun voertuig moeten stallen, staan drie motoren gelijk aan één wagen qua ruimte. Om het motorgebruik te promoten in het bedrijfsleven pleit FEBIAC ervoor dat de volgende regering de regels rond het mobiliteitsbudget aanpast ten voordele van de motor.

Advertentie – lees hieronder verder

“De huidige regelgeving zorgt er nu voor dat motorrijders toch hun bedrijfswagen naar het werk nemen, omdat zij met hun privé-motor zelf voor alle kosten opdraaien. Enkel bromfietsen en elektrische motorfietsen zijn momenteel opgenomen in het mobiliteitsbudget, maar wij pleiten voor een uitbreiding naar alle motorfietsen”, zegt Luc Bontemps, directeur-generaal van FEBIAC.

Daarnaast is het interessant voor particulieren om de motor te gebruiken, omdat de kilometers die je met de motor doet voor je woon-werkverkeer 100 procent fiscaal aftrekbaar zijn, terwijl dat met de auto maar tot 75 procent is. Ook de motorkledij, de aankoop van de motor en tal van andere kosten zijn fiscaal volledig aftrekbaar als je zelf alle kosten bewijst.

Tot slot stelt FEBIAC voor om bestuurders van tweewielers op busbanen te laten rijden, zodat zij van het autoverkeer worden gescheiden en niet meer langs de files moeten laveren. Dat geeft deze kwetsbare groep een veiliger gevoel.

Meer dan 25.000 niet-motorrijders begeleid dankzij Start2Ride

Om meer mensen een duwtje in de rug te geven om eens te overwegen om met een motoropleiding te starten, lanceerde FEBIAC drie jaar geleden “Start2Ride”, een programma dat niet-motorrijders volledig gratis online begeleidt om op de motor of scooter te stappen. Tot nu toe werden meer dan 25.100 mensen begeleid en bezochten 196.500 geïnteresseerden de website.

Wie zich inschrijft, krijgt een kortingsbon van 50 euro die in elke deelnemende rijschool kan gebruikt worden als je een motoropleiding start. Iets meer dan 3530 mensen deden dat al. Een motoropleiding kost gemiddeld iets meer dan 1000 euro voor 12 lesuren, inclusief de kosten en begeleiding voor het theorie- en praktijkexamen.

Via Motoren & Toerisme

Lees ook: Video: Turbine-aangedreven MadMax C20B in actie!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Deel

Gocar marketplace
51.754 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Moto
Regen houdt motorverkoop niet tegen, keuring wel

Zodra het droog weer is, verschijnen er meer motorfietsen op de weg. Maar de afgelopen maanden viel er de regen in ons land met bakken uit de lucht. Dat heeft de Belg niet tegengehouden om een nieuwe motorfiets te kopen, maar de tweedehandsmarkt heeft het nog altijd moeilijk.

14 juli 2024 3 min
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.754 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.