Na maandenlange discussies is de Arizona-regering eindelijk beëdigd, met een ambitieus regeerakkoord dat voor flinke opschudding kan zorgen. Onder de vele maatregelen vallen ook veranderingen op het gebied van mobiliteit en verkeersveiligheid. De meest verrassende? De herwaardering van plug-inhybrides, die tot eind 2027 nog steeds voor 75% fiscaal aftrekbaar blijven. Een flinke koerswijziging!
Maar dat is nog niet alles. Ondanks de overwegend rechtse regering zet ze in op een modal shift voor het vervoer: burgers moeten zich minder met de auto en meer met koolstofarme alternatieven zoals de fiets en trein verplaatsen. Tegelijk erkennen de beleidsmakers dat de spoorweginfrastructuur “niet altijd efficiënt” is. Hoe de Belgen hierop reageren, blijft afwachten.
Beter traceren, beter opsporen
Maar dat is nog niet alles. Het akkoord zet ook in op strengere wegcontroles. De regering wil ANPR-camera’s inzetten, dezelfde die nummerplaten scannen bij lage-emissiezones en op snelwegen, om voertuigen zonder geldige keuring of verzekering op te sporen.

Advertentie – lees hieronder verder
Er wordt zelfs gesproken over een stap verder: het inzetten van dit systeem om ‘wegcriminelen’ – bestuurders die herhaaldelijk overtredingen begaan – van de weg te halen. Maar zij zijn niet de enigen die in het vizier komen. De memo stelt dat de camera’s ook moeten kunnen helpen bij het opsporen door de politie van wegpiraten en verkeerscriminelen en dat automatisch detecteren van telefoongebruik achter het stuur mogelijk moet zijn. Daarmee laait de discussie opnieuw op, een debat dat tijdens de vorige Vivaldi-regering nog op niets uitliep.
Privacy, welke privacy?
Ter herinnering: het mislukken van de vorige discussies bracht een groot probleem met zich mee: de eerbiediging van de privacy. Het Controleorgaan op de Politionele Informatie (CPI) waarschuwde voor de opdringerige en daardoor illegale inzet van deze technologie in passagierscompartimenten. ANPR-camera’s zijn inmiddels uiterst nauwkeurig, mede dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie.
Dit idee wint terrein en zou een aanpassing van de Belgische wetgeving rond ANPR-camera’s betekenen. In Nederland wordt deze technologie al gebruikt en detecteert ze 95% van de overtredingen met telefoongebruik achter het stuur. Het net sluit zich steeds strakker.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be