Nieuwe technologie

Krijgen onze wegen binnenkort sneeuwsensoren?

De komende dagen zullen in België de eerste sneeuwbuien vallen. Sommige regio’s activeren daarom hun winterplan. En hiervoor worden ook enkele verrassende nieuwe technologieën gebruikt.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 28 nov. 2023 | Leestijd: 3 min

De weermannen hebben het aangekondigd: de kou en regen die België momenteel treft, brengt ook de eerste sneeuwval van de winter van 2023-2024 met zich mee. De meteorologen van het KMI bevestigen dat de weersomstandigheden deze week tot gladde wegen leiden en dat het minstens tot 9 december koud blijft. Natuurlijk gelden deze voorspellingen in de eerste plaats voor de hogere delen van het land. Maar we zagen al op verschillende plaatsen uitbarstingen die paniek op de weg veroorzaakten.

Als gevolg van dit weerpatroon wordt mogelijk een paar centimeter sneeuw verwacht en kunnen er in heel België rijm- of ijsplekken zijn. Daarom nemen de lokale overheden het voortouw en activeren ze hun winterplan door teams te mobiliseren en strooimaterieel klaar te maken.

Advertentie – lees hieronder verder

Sneeuwsensoren

Het is echt wel nodig om te anticiperen want België heeft een zeer dicht wegennet en het aantal kilometers dat wegwerkers afleggen kan zeer hoog zijn. Naast conventionele apparatuur gebruiken sommige steden en gemeentes nieuwe technologieën. Zo heeft de stad Luik onlangs vijf sneeuwsensoren aangeschaft.

road-forest-winter

Volgens Sud Presse zijn deze sensoren rechtstreeks in de weg bevestigd in de meest getroffen zones (in dit geval in de wijken Sart-Tilman, Bois-de-Breux, Glain en Rocourt). Wat doen deze sensoren? Ze geven informatie over de sneeuwtoestand rechtstreeks door aan de strooidiensten, zodat die prioriteit kunnen geven aan deze meest kwetsbare gebieden. Er zijn momenteel geen plannen om deze sensoren op grotere schaal te gebruiken in België, het gaat om specifieke lokale initiatieven. Maar is dit echt nuttig in een tijd waarin de winters blijkbaar steeds warmer worden? Extremere weersomstandigheden zijn mogelijk (en vanzelfsprekend) door de klimaatverandering, maar dan nog…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon