Nieuwe technologie

Tesla wil laserstralen in plaats van ruitenwissers

Tesla zorgde voor een verrassing door een patentaanvraag in te dienen voor lasertechnologie die de functie van ruitenwisser zou vervullen. Volgens de constructeur kan een laserscan de ruiten beter van regen en vuil vrijwaren dan de klassieke ruitenwissers.

Geschreven door David Leclercq | 18/09/2021

De ruitenwisser is een technologie die sinds het ontstaan van de auto weinig is veranderd. Uiteraard werden de materialen (en het rubber) steeds efficiënter, net als de veegsnelheid, maar het principe is altijd hetzelfde gebleven. En wanneer de voorruit vuil is en het regent, is er nog altijd meer kans dat de ruitenwissers het vuil verspreiden dan dat ze het verwijderen.

Tesla is echter van plan om die toestand te veranderen en de klassieke ruitenwissers te vervangen door…  lasertechnologie.

Het principe

Het is in deze context dat Tesla een octrooiaanvraag heeft ingediend op 10 mei 2019. Het dossier heeft de titel “dirt detection circuit”, een zeer vage benaming…

Als we de inhoud in detail bekijken, blijkt dat om een systeem gaat dat het niveau van vervuiling kan detecteren. Afhankelijk van de hoeveelheid vuil en het betrokken gebied zou een laserstraal automatisch worden georiënteerd en zouden de laserpulsen erin slagen deze laag onzuiverheid te “verbranden”, zonder echter het oppervlak van de voorruit te beschadigen.

Wel heeft het document het over vuil en is het dus niet bekend of deze technologie ook kan worden gebruikt voor regen, wat wellicht mogelijk is.

Wanneer?

Tesla essuie-glases laser

Het is moeilijk om nu al een lanceringdatum voor deze revolutionaire toepassing voorop te stellen. Het is duidelijk dat de technologie waarschijnlijk tal van voordelen kan bieden, zeker voor het reinigen van het oppervlak van externe camera’s.

Die maken namelijk deel uit van het autonoom rijden dat sterk door Tesla wordt ontwikkeld, en ze zijn essentieel voor de goede werking van het systeem. Wordt vervolgd…

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook