De energietransitie kent zijn groeipijnen met vooral de vrees dat de energievoorziening van elektriciteit en waterstof het zal laten afweten bij een massale afschakeling van fossiele brandstoffen. Daarom wordt er nog steeds veel onderzoek verricht om deze overgang toch vlot te laten verlopen met tal van projecten die tot doel hebben alternatieven te ontwikkelen voor de energievoorziening op zowel grootschalig als kleinschalig niveau.
Op dat laatste niveau kwamen het Fraunhofer Institute for Applied Polymer Research (IAP), BTU Cottbus en enkele partners op het idee om de productie en opslag van waterstof op individueel niveau te organiseren, zodat je als het ware over ‘een waterstofcentrale in de tuin’ beschikt en zo duurzaam in je eigen behoefte kan voorzien. Dat klinkt zeer mooi!
Proefproject
Deze opstelling maakt gebruik van een kleine windturbine die makkelijk in een privétuin te plaatsen is. De rotoren zijn gemaakt van elastisch vezelcomposietmateriaal zodat ze bij een storm niet beschadigd raken, en daarnaast draait de turbine bij een te harde bries vanzelf uit de wind om averij te voorkomen. De zo opgewekte waterstof wordt opgeslagen in een tank van koolstofvezel met een geïntegreerde elektrode.
Het gaat hier nog een proefproject om verder na te gaan op deze opstelling veilig genoeg is, welk rendement ze levert en hoeveel stroom er vereist is om water om te zetten in waterstofgas en dit onder hoge druk op te slaan.
Advertentie – lees hieronder verder
Eens er hierover uitsluitsel is, staat niets nog in de weg om bij je thuis waterstof op te wekken dat je kan gebruiken voor onder andere je waterstofauto.
Bron: Fraunhofer Institute for Applied Polymer Research
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be