Wegwijzers leiden tot talenrel

Zopas werden langs onze wegen de eerste borden in de taal van de bestemming geplaatst om ze eenvoudiger te maken. Maar ‘Liège’ in plaats van ‘Luik’ is volgens Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) niet conform de taalwetgeving en moet dus weer verdwijnen.

Gepubliceerd op 24 mei 2023
Leestijd : 2 min

Deel

Wegwijzers leiden tot talenrel

Het Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV) is onlangs begonnen met de aanpassing van de bewegwijzering waarbij voortaan enkel de taal van de bestemming zal worden weergegeven Zo zie je op de Antwerpse Ring al de aanduiding ‘Liège’ staan in plaats van ‘Luik’. Ook de dubbele aanduidingen in beide landstalen zullen vervangen worden door een gelijkaardig bord in één taal van de bestemming.

“Geheel volgen de regels en ook logisch dat we de naam van de bestemming hanteren want die zoeken de reizigers meestal”, motiveert AWV deze operatie. “Als je dan plots ‘Luik’ in plaats van ‘Liège’ ziet staan, schept dat alleen maar verwarring. Ook de toch nog toe veel gebruikte wegwijzers met namen van steden in twee talen zorgen voor een ‘verzwaring’ van de bewegwijzering zonder een meerwaarde te bieden en worden dus niet meer gebruikt als het aan ons ligt.”

lydia-peeters-foto

Naar Aachen of Aix-la-Chapelle?

AWV heeft hier wel een punt, want terwijl Liège/Luik, Namen/Namur of Gent/Gand nog voor de meeste mensen duidelijk zijn, bestaan er andere bestemmingen die toch voor verwarring kunnen zorgen in een andere taal. Enkele typische voorbeelden zijn Aix-la-Chapelle of het Frans voor Aachen in Duitsland, net zoals Mons/Bergen of Lille/Rijsel.

Advertentie – lees hieronder verder

Deze omvorming van de bewegwijzering bevalt echter Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) niet. Ze vraagt om de borden weer aan te passen, omdat deze verandering volgens haar in strijd is met de taalwetgeving: “Ik vraag dan ook om de desbetreffende verkeersborden aan het nieuwe knooppunt Antwerpen-West dringend terug aan te passen conform de taalwetgeving. Het moet daar weer ‘Luik’ en ‘Namen’ worden in plaats van ‘Liège’ en ‘Namur’. De taalwetgeving is er om gerespecteerd te worden. Punt”.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Alain De Jong journalist, tekstschrijver, communicatiespecialist

Deel

Gocar marketplace
50.858 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
50.858 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.