Dronken rijden is duidelijk uit de mode, zo blijkt uit de cijfers die de Federale Politie vrijgaf over de grootschalige alcoholcontroles die ze deed tussen eind november en begin februari. Van de meer dan 600.000 gecontroleerde automobilisten testte 1,22% positief op de blaastest.
Dat is het laagste cijfer sinds de start van de BOB-campagnes, nu 30 jaar geleden. Een jaar geleden was het aantal positieve bestuurders nog 1,57%, en het jaar voordien 1,80%. Tien jaar terug ging het nog om 2,8%.
Verkeersinstituut VIAS, dat in het najaar nog kritiek uitte op het lage aantal alcoholcontroles in ons land, wijst op het mogelijke effect van de positieve blaastesten die enkele bekende mensen in het najaar lieten optekenen. Met als klapstuk het zware ongeval van TV-presentator Tom Waes, die in Antwerpen een wegenwerker verwondde en zijn klassieke Porsche aan gort reed na een avondje stappen.
Ook was het aantal gecontroleerde bestuurders nooit eerder zo hoog. Gedurende 9 weken moesten in totaal 605.759 automobilisten een blaastest afleggen. Dat is liefst 30% meer dan tijdens de vorige eindejaarscampagne.

Advertentie – lees hieronder verder
Kanttekening
Het is nochtans niet allemaal goed nieuws. Liefst tweederde van de betrapte bestuurders zat boven de 0,8 promille, ofwel een stuk boven de legale limiet van 0,5 promille.
Uit ongeval cijfers blijkt dat alcohol een van de belangrijke factoren is bij letselongevallen. Meer dan 10% van de bestuurders blaast daarbij immers positief.
Geen jaarcijfers
Vooral in Vlaanderen zijn de resultaten prima, met een percentage positieven van minder dan 1%. Dat betekent dat er in Brussel en Wallonië iets meer positieve blaastesten werden genoteerd tijdens het eindejaar.
Bij de start van de recentste BOB-campagne publiceerden we nog cijfers over het aantal boetes per 1.000 inwoners, waarbij Luxemburg, Henegouwen en ook de andere Waalse provincies over het algemeen minder goed presteerden dan de Vlaamse. Daarbij moeten we wel opmerken dat het gaat om andere cijfers. Het aantal boetes per 1.000 inwoners vertelt ook iets over het aantal controles, maar zegt daarom niet exact hetzelfde als het bovengenoemde cijfer van het percentage positieven.
Bij gebrek aan beter zijn de boetecijfers echter de beste peilstok. Eind vorig jaar merkte het verkeersinstituut VIAS dan ook op dat de Federale Politie er goed aan zou doen om deze cijfers niet enkel bekend te maken na een campagne, maar ook consequent jaarcijfers te publiceren. Deze zijn nodig om een zo betrouwbaar mogelijk beeld te krijgen van het probleem van rijden onder invloed.

Belg blijft laks
Of de gedragsverandering te maken heeft met de pakkans, dan wel met de moraal, ligt in het midden. Het is immers bekend dat Belgen in vergelijking met inwoners van buurlanden eerder tolerant blijven voor rijden onder invloed. Uit enquêtes op Europees niveau blijkt dat de Belgen systematisch onderaan staan. Zo werd aan mensen in elf landen gevraagd of ze nog veilig konden rijden na zes glazen alcohol, en één op de zeven Belgen antwoordde bevestigend.
In het nieuwe regeerakkoord van de regering-De Wever wordt werk gemaakt van een scherpere blik op alcohol achter het stuur. Zo zullen bestuurders voortaan bij elke verkeerscontrole moeten blazen, en komt er een centrale databank die moet helpen om recidivisten beter uit het verkeer te houden. Het is niet helemaal hetzelfde als het rijbewijs met punten, dat al enkele decennia als dode letter in de wet staat, maar het principe is eigenlijk helemaal hetzelfde.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be