Flitscamera’s draaien overuren in België

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden er in Belgë maar liefst twee miljoen snelheidsovertredingen vastgesteld: een historisch record. Dagelijks spreken we over gemiddeld 11.325 voertuigen die worden geflitst.

Flitscamera’s draaien overuren in België

De 2.066.930 PV’s die in de eerste zes maanden van 2019 werden opgesteld, zijn verre van harmonieus verspreid over België. 1.494.324 komen uit Vlaanderen (+7,7% dan in dezelfde periode vorig jaar), 430.375 uit Wallonië (+0,7%) en amper 142.226 uit Brussel (toch een aanzienlijke stijging van 28%).

Deze grote verschillen worden betreurd door Benoît Godart, de woordvoerder van het VIAS-instituut: “In Wallonië is het aantal dodelijke slachtoffers in 2019 met 35 toegenomen. Het niet normaal dat de provincie Luik “slechts” 95.065 overtredingen heeft gemeld, terwijl er in Namen, waar veel minder mensen wonen, 121.048 snelheidsboetes werden uitgeschreven.”

Volgens de woordvoerder moet dit niet worden gezien als een relatieve wijsheid achter het stuur van de Luikenaars, maar eerder als een slechte vorm van repressie: “Dit is niet de eerste keer dat we zoiets zien in Luik. Dit geldt ook voor andere soorten overtredingen. Zijn de politieagenten overbelast en doen ze dus minder controles of komen er instructies van het parket? We moeten onderzoeken waar het probleem ligt…”

Betekent deze stijging dat Belgen over het algemeen sneller zijn beginnen rijden en minder respect hebben voor de beperkingen dan voorheen? Waarschijnlijk niet. Er worden nu eenmaal veel meer snelheidscontroles uitgevoerd.

Afkoelmoment en/of verkeersboete: Invoeren of niet?

Foto: M. Minderhoud