Verkeersveiligheid

Flitspalen: welk land spant de kroon?

Sinds jaar en dag staan er automatische flitspalen langs de wegen. En zoals de zaken nu evolueren, worden het er steeds meer. Vandaar onze vraag: welk land telt de meeste ‘flitsers’?

Geschreven door David Leclercq | 24/09/2021

In Europa zijn velen van mening dat Frankrijk het tempo bepaalde op vlak van automatische flitspalen. In 2003 besloot Frankrijk hard op te treden tegen snelheidsovertredingen waarop het land de eerste honderd flitspalen op zijn wegennet installeerde.

Vanaf dan zouden er steeds meer flitstoestellen volgen. Gedreven door technologische vooruitgang werden ze steeds betrouwbaarder, efficiënter en minder gevoelig voor vandalisme.

Deze aanpak kreeg uiteraard navolging. Niet in het minst in België, waar automatische flitspalen ook gemeengoed zijn geworden in het straatbeeld. Vlaanderen beet de spits af, gevolgd door Wallonië en Brussel. Nagenoeg het ganse wegennet is inmiddels perfect voorzien van trajectcontroles die de automobilist dwingen om de snelheidslimieten ook op lange stukken nauwgezet te respecteren en waarvan er weer veel gaan bijkomen.

trajectcontrole

Wanneer we Europa even buiten beschouwing laten, zien we dat het aantal flitspalen van land tot land sterk verschilt. Dit blijkt uit een onderzoek van het platform SCDB.info. Zij maakten een wereldwijde analyse van het aantal toestellen per land. De resultaten zijn verrassend en soms zelfs totaal onverwacht.

Brazilië kampioen?

Brasil road

Wereldwijd heeft SCDB.info in 2021 meer dan 100.000 vaste flitspalen geteld. Dit is uiteraard een groot aantal en daarbij werd geen rekening gehouden met het aantal mobiele toestellen (met vizierkijker) of mobiele flitstoestellen die in anonieme wagens gemonteerd zijn.

radar voiture

 Brazilië telt in ieder geval het grootste aantal flitspalen. De autoriteiten hebben er in totaal 18.074 geïnstalleerd. Een opmerkelijk cijfer, want hoewel Brazilië een land is met grote metropolen, blijken andere streken van het land weinig ontwikkeld en dunbevolkt. Bovendien is het wegennet er nog steeds van slechte kwaliteit, wat deze eerste plaats nog onwaarschijnlijker maakt.

Al even verbazingwekkend is het land dat de tweede plaats bekleedt: Rusland. In het land van Vladimir Poetin staan 16.244 flitspalen, die wellicht niet even gelijkmatig verdeeld zijn over de 17.000.000 vierkante kilometer die het land groot is. In verhouding tot het grondgebied is dit cijfer niet eens zo hoog en dat is normaal.

road car

Het podium wordt vervolledigd door Italië met 10.832 vaste flitsers. Dit is een heel hoge score, vooral omdat Italië over een minder fijnmazig wegennet beschikt dan andere landen zoals Frankrijk.

Overige kampioenen

Groot-Brittannië telt 7.176 vaste flitspalen, inclusief ruim 2.000 camera’s voor trajectcontroles. Daarvoor zijn telkens twee camera’s nodig om de snelheid tussen twee punten te meten. Eerder onverwacht staan de Verenigde Staten slechts op een vijfde plaats, hoewel de auto er van cruciaal belang is en de politie erg streng optreedt tegen overtreders. Daarna volgen Duitsland en Frankrijk met respectievelijk 4.690 en 3.783 flitspalen.

France autoroute

En België? Wel, ons land staat onmiddellijk na Frankrijk met 2.788 flitspalen, wat gezien de geringe landoppervlakte vrij veel is. Als we de hoeveelheid flitscamera’s in verhouding tot het aantal inwoners of het aantal vierkante kilometer zouden berekenen, zouden we veel hoger eindigen in de ranking.

Radars Bruxelles

De top 10 wordt aangevuld door de Verenigde Arabische Emiraten (2.766) en Zweden (2.206). Het valt af te wachten hoe dit – en vooral het beleid errond- zich in de volgende jaren zal ontwikkelen.

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's