Verkeersveiligheid

Straffen opgelegd door politierechters lopen sterk uiteen

Het begaan van een verkeersovertreding kan een verrassing opleveren als je voor de rechter verschijnt. De sancties die voor dezelfde overtreding worden opgelegd, kunnen immers sterk variëren. VIAS voerde een onderzoek uit en maakt bekend met welke factoren de rechters rekening houden bij het bepalen van de straf.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 18/07/2022 | Leestijd: 4 min

Sommes-nous tous égaux devant la loi ? Pas vraiment si l’on en croit une étude de VIAS qui montre que les décisions des juges des tribunaux de Police peuvent être très variables et ce pour des infractions identiques. Cela signifie donc que l’amende pourra être plus ou moins lourde selon le conducteur qui se présente devant le tribunal. Il n’y aurait donc pas de règle établie.

Zijn we allemaal gelijk voor de wet? Niet echt als we een studie van VIAS mogen geloven, waaruit blijkt dat de beslissingen van de rechters van de politierechtbanken zeer wisselend kunnen zijn, en dit voor identieke delicten. Dit betekent dat de boete meer of minder zwaar kan zijn, afhankelijk van de bestuurder die voor de rechter verschijnt. Er zouden dus geen vaste regels zijn.

Advertentie – lees hieronder verder

Om dit onderzoek uit te voeren heeft VIAS 18 politierechters bevraagd en hen fictieve PV’s voorgelegd. De overtredingen waren altijd dezelfde: te hard rijden of rijden onder invloed. Wel had VIAS in de zaken enkele details gewijzigd om te zien hoeveel rechters al dan niet door deze parameters worden beïnvloed.

6 variabelen om het oordeel te wijzigen

In alle gevallen veranderden de details of parameters met betrekking tot het profiel van de bestuurder en zijn gerechtelijk verleden: leeftijd, rijervaring, sociale situatie van de bestuurder, maar ook rijgeschiedenis sinds de automobilist zijn rijbewijs heeft behaald.

VIAS toont meteen aan dat hoe ouder de bestuurder is, hoe meer bijkomende parameters door de rechter in aanmerking zullen worden genomen om de straf te bepalen. Zo wordt de achtergrond van de bestuurder meer onderzocht, evenals zijn economische situatie of zijn fysieke of mentale toestand die de rijgeschiktheid kunnen bepalen.

Les sanctions infligées par les juges des tribunaux de Police sont très variables...

Rijervaring is belangrijk

Rechters beoordelen ook de rijervaring van de bestuurders die voor hen verschijnen. Het lijkt erop dat rechters milder zijn voor jonge bestuurders als het gaat over een boete voor te hard rijden, omdat zij minder inkomsten hebben. Aan de andere kant moeten jongeren waarvan het rijbewijs wordt ingetrokken vaker het rijexamen opnieuw afleggen om dat kleinood terug te krijgen.

De gezinssituatie kan uiteraard ook van invloed zijn op de beslissing van de rechter. Zo speelt het ouderschap over het algemeen een positieve rol op de straf, die dan lager is. Dit heeft met name invloed op de lengte van de periodes van intrekking die vaak worden verkort. Er zijn echter uitzonderingen: een uitspraak van een van de 18 rechters wijst op het tegendeel en dat er een zwaardere straf is uitgesproken, omdat de ouder in de ogen van de magistraat meer verantwoordelijk had moeten tonen.

VIAS merkt ook op dat het statuut van werkloze eveneens van invloed is op de beslissing van de rechters, met name omdat het financiële onzekerheid impliceert. Deze situatie leidt vaak tot een aanpassing van het verdict om de boete minder zwaar te maken. In deze situatie zijn rechters ook meer geneigd om vonnissen met werkstraffen te geven.

Verzwarende factoren

Les sanctions infligées par les juges des tribunaux de Police sont très variables...

VIAS merkt echter op dat twee factoren in de ogen van rechters aanzienlijk verzwarend kunnen zijn: het tijdstip en de plaats van de strafbare feiten. Zo wordt dronken rijden in de namiddag als erger beschouwd voor rechters dan wanneer dit ‘s avonds of ‘s nachts het geval zou zijn. En wat de snelheid betreft, zal de overtreding natuurlijk als ernstiger worden beschouwd als die plaatsvindt in de buurt van een school als de lessen gedaan tegenover in het midden van de nacht.

Er moet ook aan herinnerd worden dat de verschijning van de bestuurder in de rechtbank essentieel is. Zonder zijn aanwezigheid oordelen de rechters immers bij verstek en dit verhindert dat ze begrijpen met wie ze te maken hebben en ze zo een mogelijke verlichting van de sanctie kunnen overwegen. Dit moment blijft dus cruciaal, ook voor de dader die dan zijn standpunt kan verduidelijken. Het idee is natuurlijk niet om iemands daad te rechtvaardigen, maar misschien om die gewoon te begrijpen. Zegt men niet dat een toegegeven fout reeds half vergeven is?

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie