Studie: zijn ouders echt rolmodellen voor hun kinderen achter het stuur?

Nu het nieuwe schooljaar is begonnen, onthult een onderzoek van het VIAS-instituut zorgwekkend gedrag van ouders tijdens de rit naar school. Of het nu gaat om bellen achter het stuur, te hard rijden of het niet dragen van een gordel, kinderen zien het allemaal. Maar wat doet dit met hun kijk op verkeersveiligheid?​

Gepubliceerd op 28 augustus 2024
Leestijd : 4 min

Deel

Studie: zijn ouders echt rolmodellen voor hun kinderen achter het stuur?

Uit onderzoek van het VIAS-instituut onder leerlingen van het vijfde en zesde uit het lager onderwijs komen schokkende verhalen naar voren. Een meisje uit het vijfde vertelt hoe haar moeder tijdens het rijden haar telefoon gebruikt en haar soms zelfs dwingt om het stuur vast te houden. “Soms belt ze en soms stuurt ze berichtjes (…) en daardoor moet ik soms rijden, en dat maakt me bang,” deelt het kind. Dit extreme voorbeeld onderstreept een verontrustende realiteit: bellen achter het stuur is, ondanks de duidelijke gevaren, steeds gewoner geworden, zelfs onder ouders. Sommige kinderen geven zelfs aan dat hun ouders video’s kijken tijdens het rijden. Onvoorstelbaar!

Benoît Godart, woordvoerder van VIAS, vertelde aan Sud Info dat kinderen het gebruik van telefoons als de grootste afleiding voor bestuurders zien. Dit gedrag, vooral onder jongeren, gaat vaak gepaard met roekeloos rijden, het negeren van verkeersregels, het niet opmerken van voetgangers en zelfs het rijden in het midden van de weg. “Kinderen zien alles scherp, en wat ze nu van hun ouders leren, zal hun eigen rijgedrag later beïnvloeden,” waarschuwt Godart.

3705

Snelheid en alcohol: groeiende zorg

Naast het telefoongebruik wijzen kinderen ook te hard rijden aan als risicovol gedrag. “Ik ben er bijna zeker van dat al onze ouders hier op school wel eens te snel hebben gereden,” zegt een vijfdejaars leerling. Dit gevoel van onveiligheid, of ze nu te voet of met de fiets zijn, toont aan dat kinderen zich goed bewust zijn van de gevaren van te hard rijden.

Advertentie – lees hieronder verder

Alcoholgebruik, hoewel minder vaak gekoppeld aan de schoolrit, baart jongeren ook zorgen. ‘s Morgen is het risico klein, maar VIAS merkt op dat er in de middag al sommige bestuurders geïntoxiceerd zijn betrapt. Kinderen beschrijven deze bestuurders als “vreemd” of “scheef” rijdend, wat ze direct associëren met gevaarlijk gedrag.

Veiligheidsgordels en helmen: vaak vergeten bescherming

Uit het onderzoek van VIAS blijkt dat veiligheidsgordels tijdens korte ritjes vaak worden overgeslagen, iets wat kinderen hun ouders regelmatig zien doen. Dit is zorgwekkend, want het niet-dragen van een gordel verhoogt het risico op ernstig of dodelijk letsel bij een ongeval met 50%, aldus VIAS. Voor veel kinderen voelt de gordel echter ongemakkelijk en daardoor onnodig aan.

2148618967

Ook het dragen van een helm tijdens het fietsen wordt vaak genegeerd. Hoewel meer dan de helft van de jonge fietsers die letsels oplopen aan het hoofd geraakt zijn, twijfelen velen aan het nut van een helm. Vaak vinden ze die “ouderwets” of schaamtelijk. Omdat helmen niet verplicht zijn, pleit VIAS voor een helmplicht voor jongeren onder de 14 jaar, een maatregel die al in twaalf Europese landen is ingevoerd.

Fietsen wordt te vaak genegeerd

Veel kinderen willen graag met de fiets naar school, omdat ze dit als een vrijheidsverlenend en leuk vervoermiddel zien. Toch kiezen ouders meestal voor de auto, zelfs voor korte afstanden. Dit komt vaak door praktische redenen, maar ook door de angst dat andere weggebruikers geen rekening houden met jonge fietsers.

VIAS vindt deze afhankelijkheid van de auto zorgelijk. Het instituut benadrukt het belang van het voorbereiden van kinderen op zelfstandige verplaatsingen vanaf de middelbare school, wat betekent dat ze moeten worden aangemoedigd om te kiezen voor alternatieve vervoersmiddelen zoals fietsen of lopen.

Voor het nieuwe schooljaar reikt VIAS vijf tips aan: geef het goede voorbeeld door verkeersregels te respecteren, vertrek op tijd om stress en foute beslissingen te vermijden, maak kinderen vertrouwd met de schoolroute om ze bewust te maken van de gevaren, betrek hen bij de keuze van het vervoermiddel, en bespreek verkeersveiligheid om hen de juiste gewoontes aan te leren. Nu de school weer begint, is extra aandacht voor verkeersveiligheid meer dan welkom.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
51.794 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.794 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.