Veel mensen denken dat de formule van autoleasing, of de huur op lange termijn, alleen weggelegd is voor bedrijven, maar dat klopt niet. Steeds meer automerken bieden deze optie ook aan particulieren aan. Het verschil met een klassieke lening? Bij leasing wordt de auto niet jouw eigendom aan het einde van het contract. In plaats daarvan betaal je voor het gebruik op de lange termijn van het voertuig, precies zoals bedrijven dat doen.
Het principe van autoleasing is eenvoudig: je betaalt maandelijks een vast bedrag voor het gebruik van de auto. Dit bedrag wordt berekend op basis van verschillende factoren, zoals de catalogusprijs van het voertuig, de looptijd van het contract (meestal tot 60 maanden) en het geschatte jaarlijkse aantal kilometers. De maandelijkse betaling dekt bijna alle kosten, waaronder verkeersbelasting, inschrijvingskosten, verzekering, pechbijstand, onderhoud en, afhankelijk van het contract, banden en bepaalde verbruiksartikelen zoals ruitenwissers. Brandstof en eventuele verkeersboetes van de bestuurder zijn echter niet inbegrepen.
Interessant?
Op papier lijkt de formule dus aantrekkelijk, vooral met de scherpe tarieven van sommige merken. Zo biedt Leaseplan een Volkswagen Polo aan voor 479 euro per maand bij een looptijd van 72 maanden (zes jaar) en een Nissan Qashqai N-Connecta X-Tronic op benzine voor 559 euro per maand. Op het eerste gezicht lijkt dit een goede deal, aangezien bijna alle kosten zijn inbegrepen. Maar let op de kleine lettertjes. Deze tarieven gelden voor een jaarlijks kilometeraantal van maximaal 10.000 kilometer. Rijd je meer dan dat, dan krijg je te maken met extra kosten. Wil je standaard meer kilometers in je contract opnemen, dan stijgt de maandprijs: voor 20.000 kilometer per jaar betaal je bijvoorbeeld 559 euro voor de Polo en 639 euro voor de Qashqai.
Advertentie – lees hieronder verder
Zoals je kunt zien, private lease biedt gemak, maar vraagt ook om voorzichtigheid. Het is belangrijk om te weten dat de gebruiker aansprakelijk is voor eventuele schade zoals deuken of krassen bij het inleveren van de auto. Daarnaast kan het vroegtijdig beëindigen van het contract flinke kosten met zich meebrengen. Maar welke zijn de voordelen? Je hoeft alvast geen rompslomp met administratieve formaliteiten te verwachten en biedt de vaste maandelijkse betaling een gebruiksgemak zonder verrassingen. Die betaling dekt bijna alles, inclusief onderhoud, verzekering en pechhulp, zonder onverwachte kosten. Met private lease krijg je dus vooral gemoedsrust, zolang je van tevoren goed de voorwaarden en je behoeften afstemt.
Duurder of goedkoper?
Is private lease financieel voordeliger? Nee, want de klant betaalt natuurlijk voor gemoedsrust. Het is een bewezen feit dat het kopen van een auto op afbetaling goedkoper is dan private lease, vooral als je de auto lang houdt. En dat is logisch. Maar nogmaals, wat de twee formules van elkaar onderscheidt, is de 'all-inclusive' benadering van leasen: geen gedoe met verzekering, belasting, registratie of onderhoud. Voor sommige automobilisten is deze service van goudwaarde.
Private lease is misschien niet voor elke situatie geschikt, maar het biedt wel een belangrijk voordeel: je houdt je autokosten (exclusief brandstof) perfect onder controle. Zo voorkom je onverwachte uitgaven en weet je precies waar je aan toe bent. In economisch onzekere tijden is dat een geruststellende gedachte.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be