Actualiteit

Minder diesels in België (maar niet alleen om het milieu te redden)

Diesel wordt alsmaar onpopulairder in België. Nochtans is ons land jarenlang voortrekker geweest van deze brandstof en werden we met z'n allen gestimuleerd om, vanwege de lagere gemiddelde CO2-uitstoot, voor diesel in plaats van voor benzine te kiezen. Maar toen het dieselgate-schandaal aan het licht kwam en onze beleidsmakers – eindelijk – doorkregen dat dieselrook nefaste gevolgen heeft voor onze gezondheid, kwam de grote ommekeer. Of is er een onderliggende reden die minder bekend is?

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 28 feb. 2018 | Leestijd: 2 min

Het is natuurlijk wel ergens logisch dat de voorliefde voor diesel blijft als er jaarlijks veel kilometers worden gereden. Maar wist je dat dat aantal al enkele jaren in dalende lijn zit én dat de impact hiervan op de tweedehandse automarkt merkbaar is? De meest recente studie van Gocar Data, uitgevoerd op 200.000 zoekertjes van tweedehandswagens in België, geeft alvast een duidelijk resultaat.

Advertentie – lees hieronder verder

Waarom kopen we minder diesels? Voor het milieu?

Tot 3 jaar geleden ging het aantal afgelgde kilometers in België jaar na jaar omhoog. Sindsdien rijden we met z'n allen beduidend minder ver. Voorbeeld: een auto die in 2014 is ingeschreven, heeft elk jaar gemiddeld 16.800 km gereden terwijl een auto die twee jaar later in het verkeer is gebracht, op jaarbasis gemiddeld 11.300 km achter de rug heeft – een daling van zomaar eventjes 33%.

Als we vervolgens naar de evolutie van het aantal te koop gestelde dieselwagens kijken, zien we dat ook dat percentage daalt. Conclusie: we rijden minder en kopen (en verkopen) bijgevolg minder tweedehandse en nieuwe dieselwagens. De trend heeft dus lang niet alleen met milieu of gezondheid te maken. 

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon