Rijden in de winter: 5 zaken waar je zeker rekening mee moet houden

In de winter vrezen we met zijn allen voor guur weer en gladde wegen. Nu heel wat mensen toch de weg opgaan, leek het ons zinvol om enkele goede reflexen in het kort te herhalen. Een kwestie van de rest van de winter in veilige omstandigheden door te komen!

Gepubliceerd op 8 februari 2021
Leestijd : 3 min

Deel

Rijden in de winter: 5 zaken waar je zeker rekening mee moet houden

Het rijden zelf

Wie rijdt, moet veel aandacht hebben voor moeilijke omstandigheden. Maak altijd zachte, soepele manoeuvres in plaats van bruuske bewegingen. In bochten moet je soepel en met een constante kracht aan het stuur draaien. Als de achterkant van de wagen – met een voorwielaangedreven wagen – wegglijdt, geef je zacht wat extra gas om het evenwicht te herstellen. Bij een achterwielaangedreven auto moet je ontkoppelen, de voet van het gaspedaal halen en tegensturen. De gouden regel is om steeds in de richting te kijken van waar je heen wil. Bij het remmen kan je bij voorkeur de motorrem gebruiken om te voorkomen dat de wagen gaat slippen. Als dat gebeurt, verlies je immers de controle over de wagen. Om opnieuw grip te zoeken, los je het rempedaal om vervolgens opnieuw trachten te remmen. Hou er ook rekening mee dat een vochtig wegdek dubbel zo glad is als een droog wegdek. Een besneeuwd wegdek is vier keer gladder en een beijzeld wegdek is tot acht keer gladder! Wanneer de wielen doordraaien op een helling, kan je best naar een hogere versnelling schakelen omdat dit het aandrijfkoppel van de aangedreven wielen verlaagt. Zo zal je voertuig makkelijker tractie vinden.

De banden

De juiste bandenspanning is cruciaal bij koud weer. Wanneer de temperatuur daalt, is ook de gemeten bandenspanning lager. Bij koud weer mag je de aangegeven bandendruk met 0,2 bar verhogen.

Advertentie – lees hieronder verder

Het onderhoud

In de winter maar ook in de zomer is het ook belangrijk om goed te zien. Een proper gewassen auto is essentieel, een vuile auto zal ook sneller aanvriezen. Weet ook dat strooizout erg agressief is voor het koetswerk en corrosie veroorzaakt. We adviseren ook om het reservoir van de ruitensproeier te vullen met een product dat tot -30° C gaat. Tot slot moet je de staat van de batterij controleren en de deurrubbers behandelen met een waterafstotend product zodat ze niet kunnen dichtvriezen.

De uitrusting

Wanneer het gedurende een langere periode erg koud blijft, heb je best een ijskrabber in de buurt en een flacon om sloten te ontdooien. Tot slot is een dekentje geen overbodige luxe bij een mogelijke panne.

Parkeren en vertrekken

Trek de handrem niet aan als het heel koud is. De kabel zou kunnen vastvriezen. Zet de wagen bij voorkeur in versnelling. Kijk na of de bladen van de ruitenwissers niet zijn vast gevroren zodat je niets forceert. Gebruik geen krant om te voorkomen dat de voorruit aanvriest. Wanneer papier vochtig wordt, kan het aan de ruit vastvriezen gedurende de nacht. Een stuk karton is een beter alternatief.

Wees voorzichtig en goede reis!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Deel

Gocar marketplace
51.756 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.756 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.