Actualiteit

Waar zijn de insecten op onze bumpers gebleven?

Het is je misschien al opgevallen, maar er plakken hoe langer hoe minder insecten en ongedierte op onze voorruit en bumpers. Hebben de autodesigners er een slim trucje op gevonden, of is er toch iets helemaal anders aan de hand?

Piet Andries | Gepubliceerd op 6 mei 2024 | Leestijd: 5 min

Deze rijbeleving is niemand onbekend: het is schemeravond, door de open zijruit blaast een zwoele wind naar binnen en de auto maalt vlotjes snelwegkilometers. Enig nadeel aan zulke zomerse romantiek is dat ze steevast gepaard gaat met een regen van insecten die zich te pletter vliegen tegen de voorruit. Soms zoveel dat er zelfs schoonvegende ruitenwissers aan te pas moeten komen. Wel, het is een fenomeen dat steeds minder vaak voorkomt. Dat komt misschien als goed nieuws over voor eenieder met een aversie voor spons en sopwater, maar toch is het iets waarover we ons zorgen moeten maken.

Britse vorsers voeren al twintig jaar een onderzoek uit, onder de noemer Bugs Matter, naar het aantal dode insecten op onze auto’s. De database bevat ondertussen 16.304 ritten, waarbij aan vrijwilligers werd gevraagd om het aantal insecten op hun nummerplaat te tellen. Een beetje zoals de nationale vogeltelling in ons land. Het klinkt misschien amateuristisch maar het 56 pagina’s tellende rapport, vol gedetailleerde statistieken, verleent het onderzoek een bijna academisch sérieux.

Advertentie – lees hieronder verder

Onwaarschijnlijke daling

Het patroon dat Bugs Matter vaststelt is dat in Groot-Brittannië het aantal dode insecten op bumpers met niet minder dan 77,6% is gedaald sinds het begin van het onderzoek in 2004. Dat is significant, en het doet bij de experten alarmbellen afgaan.

Eerst werd nog gedacht aan een neveneffect van autodesign. Onder invloed van een lager verbruik en een hoger rijbereik voor elektrische auto’s wordt dit steeds aerodynamischer, en de geoptimaliseerde luchtstroom zorgt er misschien voor dat er meer insectenlevens in het ‘verkeer’ worden gespaard. Maar daar blijkt niets van aan. Slim genoeg spitst het Britse onderzoek zich toe op nummerplaten. Dat er steeds meer grotere frontale oppervlaktes in het verkeer rondrijden, door de groeiende SUV-trend, doet er dus niet toe. Wat wel een rol speelt is dat het wagenpark groeit, waardoor meer nummerplaten voor vangnet spelen.

Geen fruit meer en grote vogelsterfte

Helaas wijst het onderzoek op een verontrustender oorzaak. De insectenbevolking valt snoeihard terug, waardoor er simpelweg veel minder rondvliegen die op nummerplaten belanden. Minder insecten, minder carwash, denk je misschien, maar een wereld zonder of met een ernstig tekort aan deze beestjes, is een tragedie voor onze voedselaanvoer. Veel van deze insecten zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van onze gewassen en zorgen er dus voor dat er appels, aardbeien en ander vers fruit in de rekken ligt. Bovendien staan ze onderaan de voedselketen en zijn dus noodzakelijk voor de instandhouding van alle soorten die erboven staan. Als de insectengemeenschap sterft, neemt het de bovenliggende structuur, vooral vogels, mee in zijn graf. Macabere bijgedachte: insecten zijn ook verantwoordelijk voor de ontbinding van dierlijk en menselijke lijken, dus dat kan ook behoorlijk problematisch worden.

Natuurverenigingen en universiteiten zijn erg bekommerd over de insectenapocalyps. Het Verenigd Koninkrijk is daarom niet het enige land dat door middel van zijn nationale wagenpark de insectenpopulatie in de gaten houdt. De Deense onderzoeker Anders Pape Møller houdt zich bezig met een vergelijkbare studie en noteerde eveneens een terugval van 80% over een periode van twintig jaar. “Mijn collega’s herinneren zich dat ze als kind op zomervakantie gingen en dat hun ouders hun auto moesten stoppen om de voorruit schoon te maken zodat ze verder konden. Dit is zeker geen probleem meer”, vertelde hij tegen de Britse krant The Guardian.

De Britse studie wordt steeds omvangrijker. Afgelopen jaar meldden zich nog eens 1.260 kandidaten om het onderzoek, in handen van de Kent Wildlife Trust, een handje te helpen. Of hoe genieten van een zwoele zomeravond op de autosnelweg ook wetenschappelijk zinvol kan zijn.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon