Auto-industrie

Weldra een lithiumraffinaderij nabij Berlijn

In 2024 zal in Duitsland een lithiumraffinaderij, een essentieel onderdeel van batterijen, worden gebouwd door Rock Tech Lithium. De Canadese groep beweert 470 miljoen euro in het project te investeren.

Geschreven door Belga | vertaald door JB | 13/10/2021

De fabriek, die de eerste van zijn soort in Europa moet worden, komt in de stad Guben, in Brandenburg, niet ver van Berlijn. Volgens de groep zal ze voldoende geraffineerd lithium leveren om “500.000 auto’s per jaar” te kunnen bouwen. De productiestart is gepland voor 2024 en er wordt naar verluidt 470 miljoen euro in het project geïnvesteerd.

Op de locatie zullen zo’n 160 technici, ingenieurs en productiepersoneel te werk worden gesteld. “Deze mensen worden verantwoordelijk voor alle fasen van de lithiumraffinageproductie”, aldus de woordvoerder van Rock Tech Lithium.

Lithium?

Lithium is een essentieel element bij de vervaardiging van batterijen voor onder andere elektrische auto’s en moet worden geraffineerd voor gebruik in een industrieel proces.

Het in Guben geraffineerde lithium zal worden ingevoerd vanuit Canada, waar Rock Tech een mijn exploiteert, aldus het zakenblad Handelsblatt. “Met deze partner versterken wij onze positie als toekomstig centrum van e-mobiliteit in Europa”, gaf Jörg Steinbach, minister van Economische Zaken van Brandenburg, te kennen.

In de regio gaat de eerste Europese batterij- en autofabriek (Gigafactory) van de Amerikaanse reus Tesla, die op 80 km van deze faciliteit is gevestigd, binnenkort de deuren openen. Naar verwachting zullen daar 500.000 voertuigen per jaar worden geproduceerd vanaf december, of toch als de Duitse autoriteiten eindelijk hun definitieve goedkeuring geven. “De regio biedt de beste voorwaarden om een centrale locatie voor de batterijproductieketen te worden”, aldus Rock Tech Lithium in een verklaring.

Europese leider

Duitsland wil de komende jaren Europees leider worden wat de productie van batterijen en elektrische auto’s betreft en concentreert nu al een groot deel van de 38 in Europa geplande projecten voor batterijfabrieken, met onder andere Volkswagen als partner (gelinkt aan het Zweedse Northvolt). Daarnaast is er het celproject van het Chinese CATL in Erfurt.

Het land onderzoekt ook de mogelijkheid om grote lithiumreserves in de Rijnvallei te exploiteren via geothermische energie.

Foto: Rock Tech Lithium / LinkedIn

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's