Boetes

Boetes: door het oranje rijden kan dure grap zijn

Door het rood rijden is verboden. Maar een oranje licht negeren is net zo goed een overtreding waar een fikse boete op staat.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 21 okt. 2023 | Leestijd: 4 min

Het overkomt ons allemaal weleens dat het verkeerslicht voor ons op oranje springt. De verleiding is dan groot om nog een beetje gas te geven en snel het kruispunt over te steken voor het licht rood wordt. Maar net als door een rood licht rijden, is het verboden om een oranje verkeerslicht te passeren. Het wordt bestraft met een boete.

In 2022 bekeurde de politie 84.497 automobilisten (of 230 boetes per dag), een cijfer dat zowel de overtredingen voor oranje als rode lichten omvat. Mocht je er nog aan twijfelen: door het oranje rijden, wordt dus effectief geverbaliseerd.

Advertentie – lees hieronder verder

Boete van 116 euro

De boete voor zulke inbreuken is niet mals, want het kost de overtreder 116 euro, exclusief administratiekosten. Maar wie schrijft deze boetes uit? Het zijn hoofdzakelijk politieagenten die automobilisten op heterdaad betrappen, want de camera’s houden zich meer bezig met wie door het rood rijdt. Dat bevestigen de autoriteiten aan Sud Presse.

De situatie wordt beoordeeld door de verbaliserende agent. De inbreuk krijgt geen verder gevolg als de automobilist bijvoorbeeld niet kon stoppen wegens onveilige omstandigheden. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je als bestuurder een noodstop doet voor een kruispunt. Als het echt de intentie is om door te rijden en het oranje licht al even brandt, dan is de kans groot dat je een boete krijgt. Als je door het rood rijdt, dan wordt het een inbreuk van de derde graad met een boete van… 174 euro, exclusief administratiekosten. En dan hebben we het nog niet over jonge bestuurders (die hun rijbewijs minder dan twee jaar hebben), voor wie de straffen nog zwaarder zijn (intrekking van het rijbewijs voor acht dagen tot vijf jaar).

jose-maria-martins-dl2h8NQ9klk-unsplash

Niet alleen automobilisten

Automobilisten worden vaak bekritiseerd. Maar zij zijn zeker niet de enige die signalisatie negeren. De wegcode geldt ook voor voetgangers en fietsers, hoewel ze regelmatig denken van niet. Vorig jaar bekeurde de politie in België 2.246 fietsers omdat ze door het rood reden, en zelfs 1.141 voetgangers. Deze boetes werden vooral uitgedeeld in Vlaanderen en Brussel, met meer stedelijke bebouwing dan in Wallonië. En het is niet omdat je een zwakke weggebruiker bent dat de boetes lager zijn: ook zij betalen 174 euro exclusief administratiekosten.

Er gebeuren nog altijd te veel ongevallen na het negeren van een verkeerslicht en er vallen te veel slachtoffers. Volgens het Waals Agentschap voor de Verkeersveiligheid (AWSR) komt 95 procent van de automobilisten die betrokken raken bij een ongeval nadat ze door een verkeerslicht zijn gereden er ongedeerd of lichtgewond uit. Maar dit percentage daalt afhankelijk van het type weggebruiker: voor fietsers is dit 80 procent en voor voetgangers maar 73 procent.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon