De laatste tien jaar is het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur uitgegroeid tot een echte plaag voor de verkeersveiligheid. Veel automobilisten gebruiken ze tijdens het rijden, ook al is dat uiteraard verboden. Draadloze verbindingen via Bluetooth of interfaces zoals Apple CarPlay en Android Auto helpen niet echt: bestuurders blijven hun berichten en e-mails controleren en beantwoorden, ze bezoeken sociale media of bekijken video’s.
Nochtans zijn de ernstige gevolgen van gsm-gebruik tijdens het autorijden al meermaals aangetoond: de remafstand verdrievoudigt door onoplettendheid en het risico op een ongeval is 3,6 keer groter, of zelfs 12 keer als je een nummer vormt en 6 keer als je een bericht leest. De mobiele telefoon is verantwoordelijk voor 10 procent van de doden bij verkeersongevallen.
Nieuwe gewoonte
Benoît Godart van verkeersinstituut VIAS vertelt aan Sud Info dat onze gewoontes (zoals surfgedrag) veranderen en dat telefoongebruik achter het stuur nu ‘normaal’ is. De controles zijn nochtans aanzienlijk verscherpt. Het is nu een overtreding van de derde graad met een boete van 184 euro. Maar dat lijkt bestuurders die graag hun mobiele telefoon gebruiken niet af te schrikken. Alleen al in Wallonië werden in de eerste helft van 2023 20 procent meer bestuurders beboet voor gsm-gebruik achter het stuur dan in dezelfde periode in 2022. En het fenomeen is wijdverspreid: ook Vlaanderen noteerde 9,1 procent meer boetes. In Brussel daarentegen blijven de cijfers stabiel (11.505 boetes in 2022, tegenover 11.422 in 2023).
Advertentie – lees hieronder verder
VIAS ziet gedragsverbeteringen op het vlak van alcoholgebruik, gordeldracht en snelheidsovertredingen. Maar dit is zeker niet het geval voor gsm-gebruik. De trend gaat zelfs de verkeerde richting uit, deels omdat sensibiliseringscampagnes hun grenzen hebben en omdat het risico om betrapt te worden niet hoog genoeg is. Voor VIAS ligt de oplossing voor de hand: gebruik ANPR-camera’s om overtreders op te sporen en zo vaak mogelijk te beboeten. Het probleem is dat deze optie afgewezen werd door de overheid, om redenen van privacybescherming.
Variabele boetes
Een van de problemen met het telefoongebruik achter het stuur is dat de straffen bij een overtreding op heterdaad sterk kunnen verschillen naargelang de plaats. Terwijl de meeste overtreders wegkomen met een onmiddellijke inning van 184 euro, worden anderen doorverwezen naar de politierechter, wat vaak minimaal 500 euro kost. En dat is nog niet alles: van sommige bestuurders wordt het rijbewijs ingetrokken voor een week of twee, waarna ze voor de rechtbank verschijnen, waar de kosten zoals gezegd nog verder oplopen. Bovendien verschijnt de overtreding in het laatste geval op het strafblad, wat niet het geval is bij een onmiddellijke inning. Twee maten, twee gewichten dus.
Het idee van VIAS en bepaalde gespecialiseerde advocaten is dan ook om na te denken over een harmonisatie van de straffen voor deze overtreding. Gezien de ernst van de overtreding zou het niet verwonderen mochten er veel zwaardere straffen volgen, zoals in Nederland, waar gsm-gebruik achter het stuur nu al 420 euro kost.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be