Bestuurders die geflitst werden voor een kleine of grote snelheidsovertreding krijgen altijd een pv. De wet voorziet dat deze overtreders de boete binnen de veertien dagen na de inbreuk moeten ontvangen. Recent stelden heel wat automobilisten (en hun advocaten) vast dat deze termijn van veertien dagen vaak niet gerespecteerd wordt. Veel automobilisten krijgen een brief die lang na de datum van de overtreding verzonden is. Dit geldt ook voor ernstige snelheidsovertredingen, die automatisch naar de politierechtbank worden verwezen en waarbij alleen de poststempel telt. Verschillende rechtbanken hebben zich onlangs over zulke situaties uitgesproken en konden niet anders dan de overtreders in het gelijk stellen. En de pv’s in kwestie annuleren.
In deze context vroegen onze collega’s van Sud Presse aan het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v), die verantwoordelijk is voor de geïntegreerde politie, of de administratie op de hoogte was van deze realiteit en of er maatregelen zijn genomen. Het blijft namelijk boetes regenen die als illegaal worden beschouwd. Maar er kwam geen antwoord.
Naar de rechtbank
Sud Presse kreeg wel een reactie van het Perex-centrum, dat de boetes verwerkt. De organisatie wijst erop dat de regionale centra in 2022 bijna 4 miljoen overtredingen hebben verwerkt, 22 procent meer dan in 2021. Door de betrokkenheid van verschillende partijen in de verwerking “kan er soms een vertraging van meer dan veertien dagen zijn”. Het centrum benadrukt echter dat “deze vertraging niet leidt tot nietigheid van het pv”. Met andere woorden, de overtreding wordt niet automatisch nietig verklaard. Het is uiteindelijk aan het parket of de bevoegde rechter om te beslissen of de overtreding al dan niet geannuleerd wordt.
Advertentie – lees hieronder verder
Er is nochtans een goede reden voor die regel van veertien dagen: onthouden wie achter stuur zat op het moment van de overtreding. Na die periode schiet je geheugen weleens tekort. Het Hof van Cassatie hanteert ook dit principe. Het heeft zich al uitgesproken over concrete gevallen en vindt dat de overtreding niet automatisch in de schoenen van de kentekenhouder kan geschoven worden. Je moet dus opletten en de data zorgvuldig nakijken, tenminste tot de politie (wellicht) een nieuw systeem invoert…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be