De wet bepaalt de termijnen waarbinnen de boetes voor een verkeersovertreding moeten worden verzonden. Dit betekent dat het PV binnen 14 dagen na de overtreding naar de betrokkene moet worden verstuurd. Is dit niet het geval, dan vervalt het PV de facto. De werkelijkheid is anders, want soms wijkt de datum van verzending die op de boete staat vermeld af van de datum die op de poststempel staat. Wat dan?
Laten we het voorbeeld nemen van een automobilist die op 28 december werd geflitst voor een grote snelheidsovertreding waarvoor hij voor de politierechtbank moet verschijnen. Op de ontvangen brief vermeldt de agent 8 januari, wat suggereert dat alles op schema gebeurde. Maar de poststempel dateert van 25 januari en geeft dus aan dat de automobilist wordt vrijgesteld, waarbij de poststempel het bewijs levert.
Fout?
Voor een gelijkaardige zaak verklaarde de Brusselse advocaat Bruno Gysels aan Sud Presse dat hij niet alleen de geldigheid van het PV, maar ook de correctheid ervan in vraag stelt. Omdat dit zou betekenen dat de politie de post heeft laten rondslingeren voordat ze werd verzonden, wat natuurlijk niet de bedoeling is. De advocaat stelt dat hij in de rechtbank zelfs valsheid in geschrifte zal bepleiten!
Advertentie – lees hieronder verder
De advocaat zegt dat hij regelmatig wordt geraadpleegd voor dit soort zaken en dat fouten met de termijnen legio zijn, tot het punt dat de kennis van de politie op dit vlak in twijfel wordt getrokken. Wat moet worden onthouden is dat het daarom noodzakelijk is om het PV goed te lezen bij ontvangst en de datums te controleren. Noteer dat de periode van 14 dagen begint te lopen vanaf de dag van de inbreuk. En elke kalenderdag telt, ook zaterdag, zondag en feestdagen. De datum van verzending moet binnen 14 dagen zijn (niet de datum van ontvangst uiteraard). Telt hierbij de poststempel? In feite niet, omdat de ingevoerde datum overeenkomt met de dag van de verwerking door het sorteercentrum. De poststempel is dus niet geldig, behalve in het geval van een aangetekende brief.
Aan Sud Presse gaf de politie toe dat er altijd een fout kan gebeuren. En wie dat overkomt, kan het PV betwisten via internet of via een formulier dat beschikbaar is bij de politie. Goed om weten.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be