Sinds het einde van de Covid-crisis gaan de Belgen massaal op vakantie. Zoals vroeger zijn auto’s nog steeds het favoriete vervoermiddel, net als campers, die veel populairder zijn geworden sinds het coronavirus. Dit betekent dat bepaalde routes erg populair zullen zijn bij vakantiegangers.
En pas op, want naast snelheidsbeperkingen zijn er ook nieuwe regels van kracht geworden in landen als Frankrijk, terwijl andere, minder bekende, regels gelden in bijvoorbeeld Oostenrijk en Zwitserland. Hier zijn slechts enkele van de nieuwe regels die, als ze niet worden nageleefd, een aanslag kunnen betekenen op je vakantiebudget.
Bereid je voor
In Het Nieuwsblad benadrukt mobiliteitsorganisatie ANWB de noodzaak om voorbereid te zijn en een paar pagina’s op het web over dit onderwerp te lezen voordat je de weg op gaat. Denk er bijvoorbeeld aan om te controleren of je een brandblusser aan boord hebt (en of deze nog geldig is), evenals een verbanddoos en een reflecterend geel hesje (voor alle inzittenden van het voertuig).
Advertentie – lees hieronder verder
Er zijn ook enkele nieuwe regels aangenomen in buurlanden. Sommige van deze regels zijn nog niet wijdverspreid in het hele land (en dus lokaal geldig), maar zijn wel al van toepassing in gebieden die tijdens de zomerperiode druk worden bezocht. Dit is bijvoorbeeld het geval op de A48 tussen Lyon en Grenoble over een afstand van 8 km, waar één rijstrook is voorbehouden voor carpoolers. Als je alleen reist, probeer het dan niet, want daar staan flitspalen op de uitkijk en moet je € 135 betalen.
Ook in Spanje
Spanje, dat vroeger vrij laks was op het gebied van snelheidslimieten, heeft ook zijn middelen om overtreders te bestrijden aanzienlijk versterkt. Er wordt veel vaker gecontroleerd en de boetes zijn veel hoger, vooral voor mobiel bellen en te hard rijden, waarvoor de boetes al snel kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s.
Sommige landen passen ook het vignetprincipe toe, of het nu gaat om snelwegen of toegang tot bepaalde steden. Ook hier moet je voorbereid zijn en eventueel online bestellen voordat je vertrekt om onaangename verrassingen te voorkomen. Dit is bijvoorbeeld het geval in Oostenrijk, waar rijden zonder vignet kan leiden tot een boete van 120 euro, of zelfs meer als er niet binnen de gestelde tijd wordt betaald.
Nieuwe regels bij Franse tolstations
Frankrijk heeft ook nieuwe tolstations in gebruik genomen waar er geen slagbomen meer zijn om de verkeersstroom te vertragen. Dit betekent natuurlijk niet dat de snelwegen nu gratis zijn, en als je doorrijdt zonder te betalen, krijg je een boete tussen de 90 en 375 euro. Ook hier gaat het om een proefproject op de A79 tussen Montmarault en Digoin.
Een ander punt om rekening mee te houden is het gebruik van mobiele applicaties of rijhulpsystemen zoals Waze of Coyote, die verboden zijn in Zwitserland, Turkije, Ierland en Slowakije, waar zeer zware straffen kunnen worden opgelegd (soms meer dan 1.000 euro), zelfs als het apparaat is uitgeschakeld en in een koffer is opgeborgen. Hetzelfde geldt voor mobiele telefoons: het simpele feit dat je de applicatie hebt geïnstalleerd, stelt je bloot aan ernstige vervolging. Prettige vakantie!
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be