Aanpassingen op een oldtimer zijn vaak taboe: vele eigenaars staan niet toe dat er aan hun auto wordt geraakt en zeker niet dat de originele onderdelen door recentere worden vervangen. Toch heeft zo’n ingreep voordelen: het voertuig wordt veiliger en betrouwbaarder. Hierbij vind je de belangrijkste aandachtspunten:
1. Elektronische ontsteking
Oudere wagens starten vaak moeilijk. En ook al blijken ze betrouwbaar, toch vereisen ze vaak een regelmatig onderhoud. Dus waarom geen beroep doen op een elektronische ontsteking? Er bestaan verschillende alternatieven: sommige zijn heel basic, terwijl andere veel gesofisticeerder zijn en dus een langere en grondigere interventie vereisen. Maar eens deze klus geklaard, mag het regenen, sneeuwen of vriezen, je oldtimer zal steeds starten.
2. Koeling
Dit is een andere bron van ellende. Wie heeft nog nooit een oldtimer langs de kant van de weg zien staan met oververhittingsproblemen? Een veelvoorkomende oorzaak is dat de koelsystemen van oudere wagens veelal ontoereikend zijn. Toch bestaat er een remedie om zorgeloos te kunnen reizen: de montage van een elektrische ventilator. Het is inderdaad niet nodig om het hele koelsysteem te vervangen. De toevoeging van deze ventilator is heel eenvoudig en de bediening kan ofwel automatisch, ofwel manueel via het dashboard gebeuren. Je moet er dan gewoon aan denken hem te activeren.
Advertentie – lees hieronder verder
3. Banden
Sommige bandenmerken voorzien inderdaad moderne technologie op de producten bestemd voor oude voertuigen. Maar dat geldt niet voor allemaal. Als je een zeer krachtige oldtimer bezit, is het aangewezen radiaalbanden te monteren, die beduidend performanter en veiliger zijn. Blijf dus niet rijden op banden met een diagonale karkas die veel sneller slijten en slechter presteren, zeker in de regen.
4. Remmen
Krachtig en standvastig kunnen remmen, is zeker een belangrijke troef voor een oldtimer. Heel wat oudere modellen doen nog beroep op trommels rondom, die bij intens gebruik soms snel aan hun limieten zitten. Daarom zijn er aftermarket kits beschikbaar om deze oude trommels te vervangen door veel efficiëntere schijven. En als je toch bezig bent met aanpassingen, waarom dan niet meteen performantere remschijven en remblokken installeren, die meer grip, kracht en uithoudingsvermogen bieden?
5. Stuurbekrachtiging
Heel wat eigenaars halen hun oldtimer weinig van stal, omdat ze het manoeuvreren te lastig of te vermoeiend vinden. Er bestaat echter een oplossing: een stuurbekrachtiging monteren zodat elke rit weer een plezier wordt. In de meeste gevallen wordt daarvoor een elektromotor rechtstreeks op de stuurkolom geplaatst. Een hydraulisch systeem plaatsen is bijna onmogelijk, omdat dat te veel vermogen van de motor vergt. Het voordeel van het elektrische alternatief: het is weer eenvoudig te demonteren bij een verkoop.
Zelf op zoek naar een prachtige ‘classic car’? Bekijk dan zeker het aanbod op Autoclassic.be
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be