Oldtimers

Welke winterbanden voor je oldtimer?

Als de winter in het land is, raden we aan om je oldtimer in een warme, droge garage te laten slapen zodat hij niet te lijden heeft onder de lage temperaturen. Dat gezegd zijnde (waarover meer onder dit artikel), beslissen steeds meer mensen om hun klassieke wagen te blijven gebruiken tijdens de koudste maanden van het jaar. Winterbanden zijn dan aangeraden, maar welke?

David Leclerq | Gepubliceerd op 8 dec. 2020 | Leestijd: 4 min

Dat er in de winter minder met oldtimers wordt gereden, spreekt in zekere zin voor zich. Oude voertuigen zijn immers kwetsbaarder tijdens dit seizoen. Denk aan vrieskou, vochtigheid en zout, maar bijvoorbeeld ook aan het feit dat ze moderne veiligheidssnufjes ontbreken. Hier vind je alvast een hele reeks tips om je wagen winterklaar te maken.

Ondanks deze waarschuwingen zijn steeds meer oldtimerbezitters geneigd om hun oude ros alsnog van stal te halen, om deel te nemen aan het ene of andere winterse evenement bijvoorbeeld. Hun goed recht, uiteraard, maar in deze context is een set winterbanden monteren een must.

Advertentie – lees hieronder verder

Welke banden?

Er bestaan verschillende soorten banden voor het laagseizoen: 4-seizoensbanden en winterbanden. Wat is het verschil? In werkelijkheid zijn 4-seizoensbanden het hele jaar door iets flexibeler en zijn ze daardoor veiliger in regenachtige en winterse omstandigheden dan zomerbanden. Het verschil zit ‘m in het profiel, terwijl hun rubber een mix biedt die bestand is tegen kou en sneeuw, maar in relatief beperkte omstandigheden. Het spreekt voor zich dat hoe zwaarder de omstandigheden worden (vriestemperaturen, ijs, sneeuw), hoe raadzamer het is om toch maar voor winterbanden te kiezen, die ook voor oldtimers bestaan.

Waar vind je ze?

Je gebruikelijke garage kan ze voor je bestellen, net als gespecialiseerde websites. Hou er weliswaar rekening mee dat de keuze redelijk beperkt is, want niet alle fabrikanten produceren banden voor oldtimers. De grote merken doen dat gelukkig wel, en sommige onder hen hebben er zelfs een specialiteit van gemaakt, zoals Vredestein, Michelin en Goodyear. Vermijd in ieder geval goedkope merken waarvan de producten niet de vereiste kwaliteit of efficiëntie bieden. Wie twijfelt, doet er goed aan om met een expert te overleggen of het aan een oldtimervereniging te vragen. De afmetingen van zo’n banden zijn immers specifiek en bovendien het is best mogelijk dat je enkele maanden op je bestelling zal moeten wachten, simpelweg omdat fabrikanten kleine oplages produceren van deze producten die doorgaans pas om de 10 jaar vervangen moeten worden (tenzij de limiet van 1,6 mm wordt bereikt). In ieder geval: hou het veilig onderweg (en lees zeker deze rijtips)!

Zelf op zoek naar een prachtige ‘classic car’? Bekijk dan zeker het aanbod op Autoclassic.be

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon