Zoals hun naam doet vermoeden, zijn winterbanden ontworpen en ontwikkeld om zich zo goed mogelijk aan de weg te hechten wanneer de temperatuur daalt. Over het algemeen is dit type band effectiever dan een conventionele band zodra de temperatuur onder de 7 graden Celcius daalt. Deze verhoogde grip is te danken aan de zachtere materialen en de diepere groeven die een betere waterafvoer mogelijk maken. Winterbanden worden meestal in oktober/november gemonteerd en rond maart/april verwijderd, afhankelijk van het weer.
Vierwielaandrijving
Het is correct dat vierwielaandrijving voordelig is als er minder grip optreedt, maar tijdens het accelereren zijn winterbanden nog steeds een must. Dit komt natuurlijk omdat banden de enige contactpunten met de weg vormen. Als zecbovendien bij het remmen of draaien geen grip kunnen vinden, maakt het niet uit of je auto twee- dan wel vierwielaandrijving bezit.
4 seizoenen
Wie geen zin heeft om telkens van banden te wisselen, kan voor vierseizoensbanden kiezen. Weet echter dat zulke banden in de winter niet zo goed presteren als een winterband en in de zomer niet zo goed als een zomerband. Ze zijn alleen een interessante oplossing als ze overeenkomen met een bepaald bestuurdersprofiel.
Advertentie – lees hieronder verder
Prijzen?
Een set winterbanden is over het algemeen vrij duur: vier stuks banden kosten gemiddeld tussen de 500 en 1.000 euro. Natuurlijk: eens de winterbanden gemonteerd zijn, ga je je zomerbanden niet verslijten.
In België aangeraden, elders verplicht
Winterbanden zijn niet verplicht in België, maar wel in sommige van onze buurlanden. Het is uiteraard altijd aangeraden om jezelf op de hoogte te stellen van de geldende wetgevingen.
Hou daarnaast rekening met de afmetingen van je voertuig als je winterbanden kiest, door de gebruikershandleiding te raadplegen of door het aan een specialist te vragen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be