Oldtimers

VIDEO: 30 jaar geleden ontwierp Mazda een “kofferauto”

Een auto in een reiskoffer? Dat bestaat, of eerder bestond, want 30 jaar bouwde Mazda er een klein aantal van.

Geschreven door David Leclercq | 22/04/2021

Mazda heeft altijd al een zwak gehad voor eigenzinnige en originele concepten en voor technische keuzes die niet noodzakelijk eenvoudig zijn. We denken natuurlijk aan de wankelmotor die binnenkort zijn comeback zal maken in nieuwe hybridemodellen van het Japanse merk, maar daar niet alleen, want in het begin van de jaren ’90 kwam Mazda met een ander origineel concept op de proppen: de kofferauto.

Mazda valise

Advertentie

Nieuwe mobiliteit

De uitvinding van de kofferauto moet in een bepaalde context worden geplaatst: het ding kwam er in een tijd waarin iedereen op zoek was naar nieuwe vormen van mobiliteit, naar compacte vervoersmiddelen die handig op te bergen waren. In dit opzicht is de kofferauto ongetwijfeld de voorloper van de elektrische step.

10 exemplaren

In totaal werden zeven Mazda-ingenieurs op het project gezet. Zij kwamen met de bewuste driewieler voor de dag die in een gemakkelijk te ontvouwen reiskoffer zat. Aangedreven door een 34 cc-motor, claimde deze kleine Japanner een zeer respectabele topsnelheid van 30 km/u. Uiteindelijk zou Mazda er amper een tiental exemplaren van bouwen, zonder de kofferauto effectief in productie te laten gaan. Hij mocht wel opdraven op de Frankfurt Motor Show van 1991.

Op zoek naar een prachtige oldtimer? Je vindt ‘m gegarandeerd op www.autoclassic.be

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook