Dossier-banden

Tekort aan winterbanden dreigt door ‘bergwet’

De bandencentrales melden een dreigend tekort aan winterbanden met specifieke afmetingen. Wie op wintersporten wil vertrekken, wacht dus best niet te lang om de gepaste rubbers voor zijn wagen aan te schaffen.

Geschreven door Alain De Jong | 11/12/2021

In ons land zijn winterbanden niet verplicht, maar wie op skivakantie naar een Alpenland gaat zal deze specifieke rubbers toch moeten monteren omdat ze daar voor elke wagen verplicht zijn. Nieuw is dat ook Frankrijk de verplichte montage van winterbanden vanaf 1 november van dit jaar invoerde in de vijf grote berggebieden: de Alpen, de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Jura en de Vogezen.

Door deze zogenaamde ‘bergwet’ is de vraag naar winterbanden sterk gestegen in Frankrijk. Hoewel de bandenfabrikanten hun productie hebben aangepast, heeft dit blijkbaar toch de markt wat verstoord, met de huidige leveringsproblemen in de buurlanden, waaronder België, tot gevolg.

Advertentie

In de meeste gevallen zal je nu nog geholpen kunnen worden, maar de bandencentrales melden dat er specifieke leveringsproblemen ontstaan voor bepaalde maten, zoals 18, 19 en 20 duim, al verschilt dat ook sterk per merk of type band dat je nodig hebt voor je wagen.

Een bijkomende factor die de leveringen van banden bemoeilijkt is natuurlijk de achterstand die is ontstaan door de coronacrisis en die zich ook in andere sectoren laat voelen. Verder zal de terugval van de vraag op de automarkt er ook wel voor gezorgd hebben dat de bandenproducenten hun productievolume niet te ruim hebben ingeschat, want een stock aan banden aanleggen die de deur niet uitgaat kost natuurlijk alleen maar bergen geld.

Aanrader voor iedereen

Une pénurie de pneus hiver avec la « loi montagne » française ?

Winterbanden zijn uiteraard niet alleen een aanrader voor wintersporters, maar eigenlijk voor iedere weggebruiker tijdens de wintermaanden. Deze banden hebben een aangepast profiel dat overvloedig regenwater makkelijker kan afvoeren en een specifieke rubbersamenstelling die bij lage temperaturen (minder dan 7°C) meer grip biedt en dus een veiliger rijgedrag in glibberige winterse omstandigheden garandeert.

Een alternatief voor winterbanden zijn vierseizoenenbanden, die een compromis bieden tussen de zomerband en de winterband en daardoor het hele jaar door gebruikt kunnen worden. Indien de vierseizoenenband voorzien is van de aanduiding ‘Mud & Snow’ (M+S, modder en sneeuw) of het symbool ‘Three Peak Mountain Snowflake’ (3PMSF) wordt hij ook aanvaard als alternatief voor de winterband in de regio’s waar die verplicht is.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's