Worden de vleugels van de elektrische auto afgeknipt na de volgende Europese en Amerikaanse verkiezingen in 2024? Het zou best kunnen. Precies op dit scenario bereidt Carlos Tavares, CEO van de grote Stellantis-groep, zich voor. Tavares maakt geen geheim van zijn voorspellingen en vertelde het Duitse vakblad Automobilwoche dat Stellantis zijn strategie kan herzien “als de politieke en publieke opinie de neiging heeft om het aantal elektrische auto’s te verminderen”.
De electorale inzet is hoog in 2024: er zijn verkiezingen voor het Europees Parlement in juni en Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. De uitslag van deze verkiezingen kan leiden tot een ander beleid, met bijvoorbeeld nieuwe beslissingen over de transitie van mobiliteit. In Europa staan bepaalde landen en politieke groeperingen terughoudend tegenover elektrische auto’s. Ze kunnen druk uitoefenen om de regelgeving die momenteel goedgekeurd is terug te schroeven, met name het Europese verbod op de verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor vanaf 2035.
Hetzelfde geldt voor de Verenigde Staten. Als Donald Trump – een klimaatscepticus, laten we dat niet vergeten – weer aan de macht komt, zou hij er zeker plezier in scheppen om af te breken wat de democratische regering van Joe Biden heeft opgebouwd rond de elektrische auto en de elektrische transitie in het algemeen.
Advertentie – lees hieronder verder
Stellantis bereidt zich voor. En de anderen?
Carlos Tavares denkt echt na over deze mogelijke wending, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. “Eén van mijn taken is om het bedrijf voor te bereiden op nieuwe randvoorwaarden. Daarvoor hebben we plannen voorbereid.” Tussen de regels door lezen we dus dat Stellantis bereid zou zijn om de uitrol van de elektrische auto te beperken en indien nodig het programma voor verbrandingsmotoren nieuw leven in te blazen of op zijn minst uit te breiden. Is dit waar? Officieel niet, want een woordvoerder van Stellantis herhaalde later dat het plan ‘Dare Forward 2030’ gewoon wordt voortgezet. Hierin staat dat 100 procent van de verkoop in Europa en 50 procent in de Verenigde Staten volledig elektrisch wordt.
We kunnen er niet omheen dat er nog altijd veel onzekerheid heerst rond elektrische auto’s. De verkoop begint ook te vertragen. Volgens verschillende specialisten heeft de markt een eerste plafond bereikt en zijn de early adopters allemaal bediend. Wat overblijft zijn de andere consumenten, die duidelijk veel minder haast hebben om hun gewoonten te veranderen. Volgens voorspellingen kan deze vertraging twee of drie jaar duren, de tijd die nodig is om goedkopere elektrische auto’s op de markt te brengen.
Het valt nog te bezien wat er gebeurt met de regels die tot nu toe zijn vastgelegd. Terwijl in Europa de transitie gepland staat voor 2035, hebben in de Verenigde Staten minstens tien staten de Californische wetgeving overgenomen en die voorziet een geleidelijke afschaffing van nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren tegen 2035.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be