Elektrisch

Elektrische auto thuis opladen fors duurder

De stijgende energieprijzen maken ook elektrisch rijden heel wat duurder. Vergeleken met de periode voor de lockdown betaal je nu tot 35% meer voor de stroom om je autobatterij thuis op te laden. Zet dit een nieuwe rem op de doorbraak van de elektrische auto?

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 12 okt. 2021 | Leestijd: 4 min

De stijgende energieprijzen baren iedereen zorgen. Niet alleen de gasfactuur gaat de hoogte in, ook voor elektriciteit moet intussen veel meer betaald worden. De website egear.be maakte een vergelijking tussen de tarieven voor de coronacrisis en nu, en dat levert toch wel angstaanjagende cijfers op.

Ook thuis opladen wordt hiermee fors duurder. Volgens deze studie kostte in januari 2021 een kWh tussen 0,19€ tot 0,22€ in ons land, wat een stijging betekende van 5% tot 12% ten opzichte van februari 2020. Een goed half jaar later in juli 2021 was de elektriciteitsprijs al opgelopen naar 0,21€ tot 0,25€ per kWh, wat een stijging van 10% tot 14% inhoudt. En nu in oktober 2021, zijn de elektriciteitstarieven verder gestegen tot 0,23€ tot 0,26€ per kWh. Dat is dus tussen 24% tot 35% duurder dan net voor de eerste lockdown in februari 2020!

Advertentie – lees hieronder verder

Begin 2020 kostte het thuis opladen van een autobatterij van 50 kWh dus nog geen 10 euro, terwijl je daar nu al 13 euro voor moet neertellen. Op zich is dat een klein bedrag, maar als je alle stroomverbruikers in huis optelt die je dagelijks gebruikt (verwarming, koeling, wasmachine, kookfornuis, …), kom je toch aan een flinke som die je meer zal moeten betalen op jaarbasis.

Dit zal de consument zonder twijfel aanzetten om nog zuiniger om te springen met de stroom en gebruik te maken nieuwe toepassingen, zoals thuisbatterijen waarin de zelfopgewekte goedkope groene stroom van zonnepanelen kan worden opgeslagen voor later gebruik. Sceptici van de energietransitie zullen er nu zeker voor pleiten om onze laatste kerncentrales langer open te houden om voldoende en betaalbare elektriciteit te verzekeren.

Toch blijft elektrisch autorijden goedkoper

Recharger tesla at home

Volgens de cijfers van egear.be blijft elektrisch autorijden toch nog steeds goedkoper dan vervoer met de klassieke fossiele brandstoffen die eveneens in prijs zijn gestegen.

In februari 2020 stond de officiële benzineprijs op 1,46€ per liter en in oktober 2021 was hij opgelopen tot 1,69€. Voor diesel steeg de officiële literprijs van 1,50€ begin 2020 naar 1,71€ in oktober 2021.

Rijden met een gemiddelde elektrische auto kost nu tussen 4,5 euro en 5,2 euro per 100 km, terwijl dat voor zowel een benzine- als een dieselwagen boven de 10 euro per 100 km oploopt. En met de winter op komst is er niet meteen een prijsdaling in zicht. Dan maar met zijn allen op de (elektrische) fiets om op de elektriciteitsfactuur te besparen?

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon