Worden batterijen binnenkort gemaakt uit hout?

Gebruiken batterijen in de toekomst hout? Het idee lijkt misschien absurd, maar is toch heel ernstig want het komt van de Zweedse batterijspecialist Northvolt, die aan een plantaardig polymeer werkt.

Gepubliceerd op 8 augustus 2022
Leestijd : 2 min

Deel

Worden batterijen binnenkort gemaakt uit hout?

De toekomst van de batterij ziet er veelbelovend uit, want er worden talloze technologieën ontwikkeld (vaste stof, natrium enzovoort). Logischerwijze zullen er dus verschillende oplossingen verschijnen, waarvan sommige wellicht meer geschikt zijn voor specifieke toepassingen. Eén project dat in ontwikkeling is, trekt vandaag onze aandacht: een batterij waarvan de anodes gemaakt zijn van hout. Een late aprilgrap? Absoluut niet, want het idee komt van het Zweedse Northvolt, dat zeker geen nieuwkomer is op dit vlak.

Voor deze toepassing werkte Northvolt samen met Stora Enso om anodes te ontwikkelen die harde koolstof op basis van lignine bevatten. Maar wat is lignine of houtstof? Dat is een plantaardig polymeer dat van nature aanwezig is in de celwand van planten. 20 à 30 procent van de massa van bomen bestaat uit lignine. Bij planten werkt het als een soort sterke lijm. Volgens Northvolt is het “één van de grootste bronnen van hernieuwbare koolstof”.

Welke eigenschappen heeft lignine?

De grootste eigenaar van privébossen Stora Enso (ook leverancier van duurzame en koolstofarme oplossingen in tal van sectoren) ging een alliantie aan met batterijfabrikant Northvolt. Stora Enso zal Northvolt uit duurzaam beheerde bossen harde koolstof leveren op basis van lignine voor de anodes (het materiaal wordt Lignode genoemd).

wood_battery

Advertentie – lees hieronder verder

Het project is al vergevorderd. Northvolt geeft ook aan dat dit polymeer sinds 2015 onderzocht wordt en dat het hiervoor een testfabriek bouwde in Finland. Het centrum zou tot 50.000 ton per jaar kunnen verwerken. Northvolt zorgt voor het ontwerp van de cellen, de ontwikkeling van het hele proces en de toekomstige evoluties van deze technologie, die revolutionair lijkt.

De partners zijn overtuigd van de degelijkheid van het project en de commercialisering van deze nieuwe technologie. “Zo is Europa zeker van de aanvoer van grondstoffen voor anodes en komen we tegemoet aan de behoefte aan duurzame batterijen voor groene toepassingen, van mobiliteit tot energieopslag”, zegt Johanna Hagelberg, executive vice president biomaterialen bij Stora Enso.

bois

Hetzelfde verhaal bij Northvolt, waar CEO Emma Nehrenheim vertelt: “Dit is een opwindende demonstratie van hoe onze zoektocht naar een duurzame batterij-industrie hand in hand gaat met een positieve impact op de samenleving en de kosten.”

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Elektrisch
Lithiumvrije batterijen goed op weg om de rijbereikrace te winnen

Lithium is niet de enige batterij die in elektrische auto’s wordt gebruikt. Alternatieve chemieën, zoals natrium, bieden interessante mogelijkheden en kunnen lithium zelfs volledig vervangen. De Chinese gigant CATL heeft zojuist de tweede generatie natriumbatterijen aangekondigd, met verbeteringen in kosten, koudebestendigheid en actieradius. Ontdek de details.

Tot 09:00 2 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.