Energie

Belgische overheid verlengt steunmaatregelen voor energie

Omwille van de inflatie en de daling van de koopkracht heeft de federale regering beslist om de steunmaatregelen, vooral met betrekking tot energie, te verlengen tot eind 2022.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 20 jun. 2022 | Leestijd: 4 min

Het te sterke economische herstel na Covid, maar ook de oorlog in Oekraïne leidde tot een explosie van de inflatie die zich sinds de jaren 1980 niet meer had voorgedaan. Deze situatie zette de regering ertoe aan om in te grijpen met een reeks steunmaatregelen om de gezinnen te helpen hun koopkracht te behouden (of beter gezegd, iets minder te verliezen). Het klopt inderdaad dat de inflatie (de algemene stijging van de prijzen) de afgelopen maanden aan het galopperen is. Volgens Statbel bedroeg ze 8,3% in april 2022 (op jaarbasis), terwijl de loonindexering niet dezelfde curve volgde.

Het herstel en de politieke en economische instabiliteit hebben natuurlijk ook de energieprijzen opgedreven. Zo steeg de prijs van een liter benzine in een jaar tijd met bijna 80 cent, ondanks de forfaitaire accijnsverlaging van de overheid (-17,5 cent). De prijzen van een kubieke meter gas, een liter stookolie of een kilowattuur elektriciteit zijn natuurlijk ook serieus gestegen en breken vaak records tot ergernis van de consumenten, en zeker de meest bescheiden gezinnen.

Advertentie – lees hieronder verder

Langdurige maatregelen

parlement

De context en de maatschappelijke onvrede hebben de regering ertoe aangezet om verschillende steunmaatregelen te nemen. Te beginnen met een BTW-verlaging naar 6% (in plaats van 21%) op gas en elektriciteit, ook al was dit absoluut niet genoeg om de prijsstijgingen te beperken. Gezinnen kregen ook een ‘mazout’-cheque en een ‘elektriciteit’-cheque van respectievelijk 200 en 100 euro. Toch zijn al deze maatregelen niet voldoende, omdat de economie zich volop in een ongecontroleerde ontsporing bevindt.

Ook zouden de steunmaatregelen tegen 30 september 2022 aflopen, maar de regering heeft besloten ze te verlengen tot eind 2022, wat veel zegt over de omvang van de crisis en de moeilijkheden die de komende maanden worden verwacht. Het bewijs van deze urgentie: sommige maatregelen worden verlengd, zoals de verlaging van de BTW op energie voor flatgebouwen, woonzorgcentra en ziekenhuizen, maar ook de verhoging van de ‘mazout’-cheque naar 225 euro in plaats van 200 euro…

Dit geldt ook voor de forfaitaire accijnsverlaging op een liter benzine of diesel. Ter herinnering: de Staat heeft ermee ingestemd deze heffing met 17,5 cent te verlagen, een bedrag dat iedereen grotendeels onvoldoende vindt, omdat de prijsschommelingen op de internationale markten, ten gevolge van de nieuwe Europese sancties (embargo op 90% van de Russische olie tegen het einde van het jaar) niet stoppen.

De liter brandstof staat intussen hoger dan 2,2 euro, wat veel werknemers in een moeilijke situatie brengt, omdat naar het werk gaan voor sommigen onder hen niet langer rendeert. Zal de verlenging van de overheidsmaatregelen iets veranderen? Waarschijnlijk niet, want deze maatregelen blijven te beperkt in het licht van de omvang van de crisis en de nood van de gezinnen. Terwijl de Europese autoriteiten besloten hebben om gecoördineerd de Russische economie te beïnvloeden, kunnen we ons afvragen waarom ze dat niet eerst de belangen van hun eigen bevolking verdedigen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon