Een tweedehandswagen kopen

Elektrische auto’s gemeden op tweedehandsmarkt

Europese cijfers bevestigen het: tweedehands auto’s worden slecht of moeilijk verkocht. De daling van de prijzen van nieuwe elektrische auto’s dwingt verkopers van tweedehands voertuigen om ook hun prijzen te verlagen.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 6 feb. 2024 | Leestijd: 5 min

Steeds meer elektrische auto’s vinden hun weg naar onze straten, een trend die de komende jaren nog duidelijker zal worden naarmate de prijzen dalen en de tweedenhandsmarkt zich uitbreidt met meer elektrsiche modellen. Elektrische auto’s zijn echter nog niet erg aanwezig op de tweedehandsmarkt. Volgens Traxio, de federatie van mobiliteitsprofessionals, vertegenwoordigden batterijwagens in 2023 slechts 1,8% van de 689.000 verhandelde tweedehandsauto’s op de Belgische markt, wat neerkomt op iets meer dan 12.400 auto’s. Deze cijfers worden bevestigd door Gocar Data, dat alle gegevens van online platformen verzamelt. In België zijn er momenteel iets meer dan 7000 elektrische auto’s (online) te koop, tegenover 154.892 thermische voertuigen (inclusief hybride auto’s), ofwel 4,2% van het aanbod. Het is een beetje meer bij ons, wat gemakkelijk te verklaren valt door het succes van elektrische auto’s als bedrijfswagens.

Dit gezegd zijnde, worden verkopers geconfronteerd met een groot probleem: ondanks de toename van het aanbod ten opzichte van 2022, worden auto’s moeilijk verkocht. En daar is een reden voor: tweedehands elektrische auto’s zijn vaak (te) duur. Uit de cijfers van Gocar Data blijkt: de gemiddelde prijs van een elektrische auto in verkoop is 51.084 euro, vergeleken met 44.543 voor een hybride en 25.834 voor een volledig thermisch model.

Advertentie – lees hieronder verder

Een daling van de prijzen van nieuwe auto’s

Als tweedehands auto’s vaak als te duur worden beschouwd, komt dat omdat de prijzen van nieuwe auto’s op de markt sterk zijn gedaald. Gegevens van de HSBC Bank tonen aan dat de gemiddelde doorverkoopwaarde van de 10 best verkochte elektrische modellen in de Verenigde Staten vorig jaar met -28% is gedaald, en met -20% in het Verenigd Koninkrijk. Dit is natuurlijk ook hier het geval: Tesla, Volkswagen, Skoda en andere fabrikanten hebben hun prijzen de afgelopen weken aanzienlijk verlaagd.

electric

Tesla heeft bijvoorbeeld onlangs de prijs van de Model Y definitief met 4.000 euro verlaagd, na het verbeteren van de productie-efficiëntie. Zo biedt ook Skoda de Enyaq nu aan voor minder dan 40.000 euro, net als de ID.3 en ID.4 van Volkswagen. Renault heeft ook hard gewerkt om de nieuwe Scénic E-Tech aan te bieden voor minder dan 40.000 euro, mede dankzij de Vlaamse aankooppremie.

Een versnelde daling in waarde

 Deze situatie betekent dat verkopers nu gedwongen worden om grote concessies te doen aan de prijzen om te voorkomen dat ze met voorraden blijven zitten. Voor hen blijft de verkooptijd bijzonder belangrijk. We mogen immers niet vergeten dat de perceptie van de veroudering van een elektrische auto veel negatiever is dan die van een benzineauto. De afgelopen maanden is de daling in waarde van voertuigen, nog versneld, vooral voor batterijen, waarvan iedereen vreest voor het einde van de levensduur. Bovendien hebben batterijen de voorbije maanden enorme vooruitgang geboekt op het gebied van prestaties, oplaadsnelheid en levensduur. Dit draagt bij aan de waardeverlies van oudere modellen.

Wat kunnen we verwachten van de toekomst? Waarschijnlijk een overgangsperiode. De prijzen van nieuwe elektrische auto’s zullen blijven dalen in 2024, met de komst van steeds meer Chinese fabrikanten en betaalbaardere nieuwe voertuigen zoals de Citroën ë-C3 of de R5. Als gevolg daarvan zullen tweedehands dealers de prijzen nog enkele maanden moeten verlagen, tot de goedkopere voertuigen op de markt komen. Het blijft echter afwachten hoe de markt in Vlaanderen zal evolueren met de aankooppremie, ook beschikbaar voor tweedehands auto’s (3.000 euro in 2024, 2.500 euro in 2025 en 2.000 euro in 2026). Een vrij unieke situatie die elders in Europa niet bestaat en die de Belgische tweedehandsmarkt echt zou kunnen ondersteunen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon