Tweedehandse Tesla kopen: Doen of niet?

Tesla verkoopt goed, zowel in België als in de rest van Europa, ook al blijven de wagens die het merk produceert buiten het bereik van de meeste mensen. Of het dan een goed idee is om jezelf een tweedehandse Tesla cadeau te doen, vroegen wij ons af…

Tweedehandse Tesla kopen: Doen of niet?

Op onze zoekertjessite kost een tweedehandse Tesla Model S minstens een dikke 30.000 euro. In zulke gevallen gaat het om auto’s met minstens 120.000 km. Voor de elektromotor kan dat weinig kwaad, want diens levensduur ligt vele malen hoger dan die van een benzine- of dieselcentrale, maar de accu is wel zeer vatbaar voor afgelegde kilometers. Vergelijk het met een smartphone: naarmate de tijd vordert, zal de batterij capaciteit verliezen. Weet trouwens dat Tesla’s die regelmatig met een Supercharger worden opgeladen, het nog minder lang uithouden dan exemplaren die niet regelmatig aan zo’n krachtige snellader hebben gehangen, met als gevolg dat er van de opgegeven 320 km van het basismodel (60 kWh) op den duur niet veel meer overblijft. Tot deze maand genieten Tesla’s weliswaar van een onbeperkte garantie op hun accu, maar “niet op volle capaciteit” is niet hetzelfde als “stuk”, als je begrijpt wat we bedoelen.

Wie toch nog even gerust wil zijn, kiest dus maar beter voor een recenter model (van 2015 of later) met niet al te veel gereden kilometers. De prijs ligt dan meteen zo’n 20.000 euro hoger, maar de actieradius van een versie van 75 kWh of hoger zal ook groter zijn.

En ook…

Check de apparatuur en de rechten die erop rusten nadat je de wagen koopt. Tesla heeft zopas de Autopilot van een van tweedehandse modellen verwijderd vanwege een kwestie van gebruikersrechten. Last but not least: modellen van voor 2018 hebben gratis en onbeperkt toegang tot het hele netwerk van Superchargers van het merk. Een voordeel dat lijkt te worden doorgegeven wanneer het voertuig wordt doorverkocht en niet over het hoofd mag worden gezien.